Europese kieskring na de brexit?

Guy Verhofstadt © BelgaImage

Als het van de commissie Constitutionele Zaken in het Europees Parlement afhangt, komt er in de toekomst een Europese kieskring. Dat betekent dat een deel van de zitjes in het parlement voorbehouden wordt aan volksvertegenwoordigers die zich in alle lidstaten aan de kiezer hebben gepresenteerd.

De commissieleden stemden dinsdag over de zetelverdeling in het parlement na de Brexit. Van de 750 huidige zetels worden er momenteel nog 73 door Britse parlementsleden ingenomen.

Wat moet er bij de volgende verkiezingen met die zetels gebeuren, is de vraag waar de parlementsleden zich over bogen. Ze maakten meteen van de gelegenheid gebruik om de creatie van een Europese kieskring op de agenda te zetten. Een deel van de 73 zetels die vrijkomen zou op die manier naar parlementsleden gaan die gekandideerd hebben op zogenaamde pan-Europese kieslijsten.

Guy Verhofstadt (Open VLD), een van de grote pleitbezorgers van zo’n gemeenschappelijke kieskring, wil dat die lijsten getrokken worden door de kandidaat-Commissievoorzitters van de verschillende politieke families. Zoals hij dat in 2014 zelf was voor de liberalen (ALDE) en Jean-Claude Juncker voor de christendemocraten (EVP).

54 zetels

De parlementscommissie wil dat 27 van de Britse zetels aan verkozenen van zulke transnationale lijsten worden toegewezen, zo bleek dinsdag na de stemming. Nog eens 27 zetels zouden over de lidstaten worden verdeeld, de negentien overige zetels zouden voorlopig niet gebruikt worden.

In dit scenario zou België zijn 21 zetels behouden.

Plenaire stemming

Begin februari stemt de plenaire vergadering van het parlement over het dossier, wat betekent dat de afgesproken verdeling nog kan wijzigen.

De knoop wordt echter door de Europese staatshoofden en regeringsleiders doorgehakt, die er zich op de Europese top van 23 februari over buigen. Hun beslissing moet achteraf wel nog bekrachtigd worden door het parlement.

Partner Content