Honduras: president Hernández officieel winnaar na betwiste telling

Protest tegen het verkiezingsresultaat © REUTERS

Drie weken na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras heeft het hoogste kiestribunaal (TSE) zondag huidig president Orlando Hernández officieel tot winnaar uitgeroepen. De oppositie betwist de uitslag.

Zonder duidelijke reden werd het tellen van de stemmen onderbroken, en beschuldigingen vanuit de oppositie van verkiezingsmanipulatie leidden de voorbije weken tot aanhoudende protesten.

Bij de verkiezingen op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralla, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president Juan Orlando Hernández.

De oppositie erkende het resultaat niet en beschuldigde de regering van verkiezingsfraude. De kiescommissie hertelde een deel van de stemmen, maar dat veranderde uiteindelijk niets aan het eindresultaat. Hernández komt uit op 42,98 procent, Nasralla op 41,38 procent.

Zondag werd Hernández officieel tot winnaar uitgeroepen.

‘Manifesteer’

Dat werd meteen betwist door de oppositie, die oproept om te manifesteren.

‘Wij verwerpen het besluit van kiestribunaal. Het volk beschouwt Savador Nasralla als president’, verklaarde gewezen president Manuel Zelaya, die aan het hoofd staat van de linkse coalitie tegen Hernándezposée à Hernandez.

Partner Content