John Crombez: ‘Wie wordt er dan niet vrijgelaten?’

John Crombez © Belga

SP.A-voorzitter John Crombez stelt zich vragen bij het penitentiair verlof dat toegekend was aan de dader van de schietpartij in Luik.

‘Geradicaliseerd, komt 2 keer voor in dossier Staatsveiligheid, 1 keer in veiligheidsrapport politie, en toch wordt hij vrijgelaten’, schrijft Crombez op Twitter. ‘Wie wordt er dan niet vrijgelaten?’

De naam van schutter Benjamin Herman kwam voor in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden betrekking op andere mensen, zei premier Charles Michel dinsdag na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Op de lijst met geradicaliseerden van het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging, stond Herman echter niet.

Eerder op de dag wilde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich niet ondubbelzinnig uitspreken over de vraag of er fouten gemaakt zijn door Herman veertien keer penitentiair verlof en elf keer een uitgangsvergunning toe te kennen. ‘Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd’, zei hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meent dat de diensten die bevoegd zijn voor het toekennen van penitentiair verlof ‘daar niet lichtzinnig over heen gaan’.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zit naar eigen zeggen wel met ernstige vragen bij het penitentiair verlof van de dader. ‘Hoe komt het dat iemand die veroordeeld is voor zware feiten de mogelijkheid heeft gekregen om de gevangenis te verlaten en opnieuw bijzonder zware feiten te plegen?’

Nu stelt dus ook de oppositie zich vragen. ‘Was er iemand die al die info had voor hij werd vrijgelaten?’, schrijft Crombez. (

Partner Content