Jungle van Calais wordt maandag ontruimd

De 'Jungle' van Calais © Belga Image

De ontruiming van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais gaat maandag van start. Donderdagavond zijn alle hulporganisaties op de hoogte gebracht van de ontruiming.

De evacuatie van het grote vluchtelingenkamp in Calais, bijgenaamde de Jungle, is nu echt wel nakend. Alle vrijwilligers- en hulporganisaties zijn donderdagavond op de hoogte gebracht van de ontruiming die maandag start. Dat is ook bevestigd aan West-Vlaams gouverneur Carl Declauwé.

‘Maandag, dinsdag en woensdag gaat er ontruimd worden. Volgens de Franse overheid zijn er al ongeveer 1.000 vluchtelingen overgebracht naar andere kampen in Frankrijk. Er zou ook al een deel van hen het kamp ontvlucht zijn. Tot een toenemende druk in West-Vlaanderen leidt dat voorlopig niet. In Jabbeke is bijvoorbeeld de jongste drie dagen geen activiteit meer van vluchtelingen en smokkelaars.’

De ontruiming van het kamp zat eraan te komen. Eerder deze week gaf de administratieve rechtbank in de Noord-Franse stad Rijsel nog haar fiat voor een snelle ontruiming van het vluchtelingenkamp.

Perimeter

De voorbije dagen heeft de Franse overheid de niet-begeleide minderjarigen in het kamp opgespoord. Er zijn ook zowat 350 minderjarigen opgeroepen in het kader van gezinshereniging met familie in Groot-Brittannië. Enkel de kinderen die onder de Dublin III-verordening vallen, worden op dit moment naar Groot-Brittannië gebracht. Het gaat dus enkele om de minderjarigen met vrij dichte familie. Ondertussen wordt iedereen ook de toegang ontzegd tot het kamp en is er een perimeter ingesteld rond het kamp. Enkel geregistreerde personen kunnen er nog in.

Voorlopig verloopt alles vrij rustig, al melden verschillende bronnen dat de politiedienst CRS regelmatig traangas afvuurt. Dat is ook gebeurd bij de vorige ontruiming. De hulporganisaties menen dat die actie tot doel heeft om de vluchtelingen mentaal uit te putten. In het kamp verbleven tot voor kort ruim 10.000 vluchtelingen waarvan ruim 1.200 minderjarigen en 1.000 niet-begeleide minderjarigen. De ontruiming werd met een week uitgesteld omdat de registratie van de minderjarigen in het kamp nog liep. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content