Martin Schulz: ‘Je kan verkiezingen winnen met een pro-Europees verhaal’

Martin Schulz: 'Een buitenstaander kan heel snel een favoriet worden.' © BelgaImage

SPD-kandidaat Martin Schulz scoort voorlopig onder de verwachtingen. Toch blijft hij optimistisch.

Respect en waardigheid staan centraal in uw campagne. Waarom precies die twee begrippen?

Martin Schulz: Omdat ik geloof dat een groot deel van de mensen zich niet gerespecteerd voelen. Ik doel op mensen die denken dat hun lot er niet toe doet. Ze houden zich aan de regeltjes en leveren hun bijdrage aan de samenleving maar vinden dat die hen niet respecteert. Dat hoor ik keer op keer in gesprekken. Populisten zonder scrupules buiten dat gevoel uit. En dat wil ik niet in Duitsland.

Wie veel geld uit EU-fondsen krijgt, kan zich niet verstoppen als het gaat over de opvang van vluchtelingen

Economisch gaat het Duitsland nochtans voor de wind. De meerderheid van de Duitsers vinden ook dat ze het beter hebben dan vroeger.

Schulz: Dat is niet noodzakelijk een contradictie. Voor het levensgevoel van de enkeling zegt zo’n abstracte statistiek niet veel. Ik heb het over mensen die de indruk hebben dat ze zich uitsloven en die toch ter plaatse trappelen. Vandaar mijn focus op waardigheid en respect. De chirurg die een hart transplanteert, verdient onze bewondering want hij redt levens. Maar de buschauffeur die ’s morgens om vijf uur aan zijn job begint, verdient evenveel respect. Hij vervoert tachtig mensen wier leven afhangt van zijn concentratie en rijvaardigheid. Als de politiek deze mensen links laat liggen, maakt ze een dramatische fout. Ik krijg vaak het verwijt dat ik een oud sociaaldemocratisch verhaal recycleer – helemaal retro. Terwijl dit echt het modernste politieke aanbod is dat de SPD kan doen: een eerlijke beloning voor iedereen die hard werkt en het respect van de hele samenleving verdient.

Wat leert het succes van Emmanuel Macron in Frankrijk u?

Schulz: Dat een buitenstaander heel snel een favoriet kan worden. En dat je met een pro-Europees, anti-populistisch programma verkiezingen kan winnen. Dat is precies wat ik van plan ben.

Waarin zou uw Europapolitiek zich onderscheiden van die van Angela Merkel?

Schulz: Ondanks alle problemen ben ik een enthousiaste Europeaan. In de eerste plaats hebben we een verdieping van de eurozone nodig. Daarnaast moeten we de strijd tegen belastingontduiking centraal stellen. Verder zou ik nog veel sterker benadrukken dat sommige lidstaten de gemeenschappelijke waarden niet respecteren. Je kan niet aan de ene kant de EU loven als gemeenschap van waarden en aan de andere kant zwijgen als de regeringen van Polen en Hongarije de democratie met de voeten treden. En over Polen en Hongarije gesproken: wie veel geld uit EU-fondsen krijgt, kan zich niet verstoppen als het gaat over de opvang van vluchtelingen.

Bent u niet bang dat het thema Europa de gemoederen zal verhitten?

Schulz: Wie de hitte niet kan verdragen, blijft beter uit de keuken. In de politiek ben ik een ervaren chef-kok.

Door Marc Brost en Fabian Klask – © Die Zeit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content