‘Dit is een fantastische tijd voor journalisten’

MEREDITH ARTLEY (CNN): 'Ik maak mij meer zorgen over het polariserende effect van de sociale media dan over Trump zelf.' © GF

Geen enkel nieuwskanaal in de VS kreeg al meer kritiek van de regering-Trump dan CNN. Hoe gaat de zender daarmee om?

Toen Donald Trump enkele dagen voor zijn inauguratie een persconferentie gaf, noemde hij CNN ‘fake news’ en weigerde hij de CNN-journalist te woord te staan. Sindsdien leeft de regering-Trump op voet van oorlog met het kritische televisiekanaal. Volgens Trumps topadviseur Steve Bannon zijn de klassieke media een ‘oppositiepartij’.

‘Dat is normaal’, zegt Meredith Artley, hoofdredacteur bij CNN Digital. ‘Wie op zoek gaat naar de waarheid of transparantie, wordt neergezet als de vijand. Dat verhaaltje mogen we nooit aanvaarden. Het is vandaag belangrijker dan ooit om de waarheid naar boven te spitten. Het gemak waarmee deze regering de feiten verdraait, is hoogst verontrustend.’

Is journalist-zijn anders, nu Trump aan de macht is?

MEREDITH ARTLEY: Het tempo waarin deze regering te werk gaat, is ongezien. Dat zorgt voor een praktisch probleem: er is gewoon niet genoeg tijd om op alles te reageren. We zullen dus keuzes moeten maken. We mogen niet in de val trappen te veel achter het nieuws aan te lopen. We moeten ook onderwerpen coveren die de voorbije 24 uur níét in de Twitterfeed van de president zijn vermeld. Daarom hebben we een team opgericht van journalisten die enkel aan onderzoeksjournalistiek zullen doen en dus niet op elke uitspraak hoeven te reageren.

De verkiezing van Trump was voor de meeste media een volslagen verrassing. Wat hebt u daaruit geleerd?

ARTLEY: We moeten af van wat we hier ‘stenografiejournalistiek’ noemen. In het verleden gaven we soms te veel aandacht aan een bepaalde uitspraak zonder die voldoende te kaderen. We moeten valse claims en leugens nadrukkelijker weerleggen, zodat er geen enkele twijfel bestaat over wat klopt.

Persagentschap Reuters publiceerde onlangs een nieuwe richtlijn over hoe hun journalisten het Trumptijdperk horen te coveren. Is CNN iets dergelijks van plan?

ARTLEY: Ik denk niet dat je deze regering zo anders moet aanpakken. Maar we moeten wel inventief zijn, want via de officiële kanalen wordt het moeilijker om aan betrouwbare informatie te komen. We moeten ons focussen op de concrete gevolgen van Trumps beleid op het terrein.

Wat is uw grootste zorg na drie weken Trump?

ARTLEY: Mijn grootste zorg gaat niet over Trump zelf, maar over de zogenaamde filter bubbles op sociale media. Als je je nieuws enkel via sociale media haalt, bestaat er een risico dat je in een soort informatieluchtbel terechtkomt waarin je enkel berichten te lezen krijgt die je eigen overtuiging bevestigen. Dat werkt zeer polariserend. Maar eigenlijk ben ik optimistisch. De honger en interesse van ons publiek is nooit groter geweest. Miljoenen burgers spitten op eigen houtje door beleidsdocumenten over handelsverdragen. Onze kijkers zijn bereid om hele hoorzittingen in de Senaat te volgen via livestream. Dat is zeer bemoedigend. Het is een fantastische tijd om journalist te zijn.

Door JEROEN ZUALLAERT

‘We moeten ook onderwerpen coveren die de voorbije 24 uur níét in de Twitterfeed van de president zijn vermeld.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content