Merkel lanceert formele gesprekken voor vorming Jamaica-coalitie

Angela Merkel, haar stafchef Peter Altmaier en Thomas Kreuzer (CSU) ter voorbereiding van de coalitieonderhandelingen © Belga

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de eerste aarzelende stappen gezet voor de vorming van een nieuwe regering. Ze lanceerde woensdag de gesprekken die moeten uitmonden in een alliantie van de christendemocraten CDU/CSU met de liberale FDP en de Grüne. Dat levert een zwart-geel-groene mengeling op, die een ‘Jamaica-coalitie’ genoemd wordt.

De verkennende gesprekken tussen Merkels conservatieven (CDU), de democraten (FDP) en de groenen beginnen terwijl er tekenen zijn dat de bondskanselier haar grip op de macht begint te verliezen na het electoraal debacle van vorige maand en de slechte resultaten bij de deelstaatverkiezingen van dit weekend.

Merkels aartsconservatieve critici binnen de eigen partij en de Beierse CSU vragen om een verschuiving naar rechts na het electoraal succes dit weekend in Oostenrijk van de conservatieve partijleider Sebastian Kurz.

Die legde in zijn campagne de nadruk op harde anti-immigratiestandpunten. Merkel heeft al toegegeven dat de gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie niet makkelijk zullen zijn. De meeste analisten verwachten geen landing voor het einde van dit jaar.

Partner Content