Merkel reageert koel op kritiek van Donald Trump

Donald Trump met onder meer James Mattis en Mike Pompeo op een ontbijtvergadering voor de NAVO-top © Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag net voor de start van de NAVO-top in Brussel forse kritiek geuit op Duitsland, dat voor zijn energiebeleid samenwerkt met Rusland.

Voor de start van de NAVO-top had Amerikaans president Donald Trump op de Amerikaanse ambassade een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Dat de Amerikaanse president tijdens die ontmoeting het thema van de lastenverdeling binnen de NAVO zou aansnijden, was verwacht. Maar opvallend was dat hij daarbij ook fors uithaalde naar Duitsland.

‘Het is erg ongelukkig dat Duitsland een grote deal sluit met Rusland over de nieuwe gasleiding Nord Stream 2. Wij moeten hen beschermen tegen Rusland, maar ondertussen geven ze wel miljarden en miljarden dollars aan Rusland. Dat is ongepast’, zo verklaarde Trump in de aanwezigheid van journalisten.

Door die energiedeal met Moskou wordt Duitsland ‘compleet gecontroleerd door Rusland’, aldus Trump. De Amerikaanse president noemde Duitsland ook nog ‘de gevangene’ van Rusland.

De secretaris-generaal benadrukte in zijn antwoord dat alle NAVO-lidstaten, dus ook Duitsland, opnieuw meer in defensie investeren. Voorts maakte hij duidelijk dat de NAVO-landen ook tijdens de Koude Oorlog handelsbetrekkingen met Rusland onderhielden.

Ursula Von der Leyen, de Duitse minister van Defensie, zegt in een reactie dat ze de kritiek van Trump intussen wel ‘gewend’ is. Ze reageerde ook op het feit dat Duitsland minder dan twee procent van zijn bbp aan defensie besteedt. Von der Leyen stelde dat Duitsland de op een na grootste nettobetaler van de NAVO is en de op een na grootste bijdrage op het vlak van troepen levert.

Merkel niet onder de indruk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de zware kritiek van Trump naast zich neergelegd, zo blijkt. Voor Merkel is het een goede zaak dat Duitsland een ‘zelfstandig beleid’ kan voeren. ‘Ik wil hieraan toevoegen, dat ik ook zelf heb ervaren dat een deel van Duitsland door de Sovjet-Unie werd gecontroleerd’, zei ze over de voormalige DDR (Oost-Duitsland). ‘Ik ben heel blij dat we nu in vrijheid zijn eengemaakt als de Bondsrepubliek Duitsland en dat we daarom ook kunnen stellen dat we ons eigen zelfstandig beleid kunnen maken en onafhankelijke beslissingen kunnen treffen.’

Merkel benadrukte het Duitse engagement aan de NAVO. Ze counterde het argument van Trump dat Duitsland zijn NAVO-verplichtingen op vlak van defensie-uitgaven niet nakomt. Ze merkte op dat Berlijn tegen 2024 80 procent meer zou uitgeven aan defensie dan in 2014. ‘We oordelen dat we geëngageerd zijn voor de beslissing van Wales, om naar 2 procent aan defensie-uitgaven te gaan.’

Ze verdedigde ook de Duitse bijdrage aan het bondgenootschap. ‘Duitsland is de op één na grootste leverancier van troepen, het grootste deel van onze militaire capaciteit is aangeboden aan de NAVO en tot op vandaag hebben we een sterk engagement tegenover Afghanistan. Daarin verdedigen we ook de belangen van de Verenigde Staten.’

De Duitse bondskanselier heeft woensdagnamiddag nog een bilateraal onderhoud met Trump, rond 15.15 uur. Daarna ontmoet Trump de Franse president Emmanuel Macron, zo maakte zijn woordvoerster bekend.

Partner Content