Minstens 92 doden en honderden gewonden bij aardbeving in Indonesië

Aardbeving in Atjeh, Indonesië © Belga

Een aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh heeft aan minstens 92 mensen het leven gekost, zo heeft het hoofd van de civiele bescherming in het getroffen gebied meegedeeld. De balans kan nog oplopen.

Honderden anderen liepen zware en lichte verwondingen op. De autoriteiten vrezen bovendien dat er nog mensen onder het puin liggen, omdat talloze gebouwen zijn ingestort.

Het Amerikaans geofysisch instituut USGS schat de kracht van de beving op 6,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich slechts een kilometer onder het aardoppervlak. Dergelijke bevingen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken.

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, waar het samenkomen van tektonische platen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt. Atjeh was ook een van de zwaarst getroffen gebieden bij de tsunami van 26 december 2004. Bij een zware aardbeving van 9,1 op de schaal van Richter voor de westkust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal 230.000 tot 280.000 mensen om het leven. In Atjeh alleen al liep de dodentol op tot 180.000.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content