Obama start Aziëtour te midden van regionale spanningen

Obama bezoekt gedurende een week vier Aziatische landen om zo de internationale banden te versterken © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama wil met zijn bezoek de banden tussen de VS en Azië aanhalen, al kan hij niet om enkele aanhoudende spanningen in de regio heen.

Obama komt woensdag aan in Tokio, waar hij zijn reis door Azië begint. Hij zal er een week verblijven om Japan, Zuid-Korea, Maleisië en de Filipijnen bezoeken. De bedoeling van de reis is volgens Susan Rice, de Nationale Veiligheidsadviseur van de VS, vooral om de banden tussen de Verenigde Staten en Azië te versterken, maar toch kan de Amerikaanse president niet omheen enkele aanhoudende spanningen in de regio.

Politieke discussies in Japan en de Filipijnen

Zo zoekt Japan steun bij de VS met betrekking tot China waarmee het land al jaren in de clinch ligt over de Senkaku-eilanden, een groep onbewoonde eilanden die zowel door Japan als China geclaimd worden. Obama liet in een interview naar aanleiding van zijn bezoek alvast weten dat de betwiste eilanden onder het bilateraal defensieverdrag met Japan vallen. Het is de eerste keer dat Obama Japan zo expliciet steunt op dat gebied.

Ook het Noord-Koreaans nucleair wapenprogramma baart Japan zorgen. Het regime in Pyongyang is mogelijk bezig met de voorbereidingen voor een vierde kernproef, al zou dat kunnen gaan om een valstrik, in de aanloop van het bezoek van Obama aan Zuid-Korea, het tweede land op het programma van Obama. Noord-Korea uitte zware kritiek op het bezoek, een ‘gevaarlijk’ gebaar dat kan leiden tot een escalatie van spanningen en ‘de donkere wolken van de nucleaire wapenwedloop’ op het Koreaanse schiereiland kan doen toenemen.

Obama wordt vrijdag in Seoel verwacht waar hij ook zijn steun zal betuigen aan de slachtoffers van het ferry-ongeval.

De Amerikaanse president trekt naast Japan en Zuid-Korea verder naar de Filipijnen met als doel een akkoord te bereiken over de Amerikaanse toegang tot de vlieg- en scheephavens van het land. De president wil namelijk dat die toegankelijker worden voor de Amerikaanse lucht- en zeemacht, 20 jaar nadat de VS de Amerikaanse basis aan Subic Bay, een baai aan de westkant van het Filipijnse eiland Luzon, sloot.

Activisten bestrijden de mogelijke havendeal omdat ze vrezen dat te veel Amerikaanse militairen zich in het land zullen vestigen.

‘Historisch’ bezoek aan Maleisië

Het is van 1966 geleden dat een Amerikaanse president Maleisië bezocht met Lynden Johnson als laatste. Ondanks de sterke oppositie in het land zal Obama geen ontmoeting hebben met oppositieleider Anwar Ibrahim. Mogelijk komt de mysterieus verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, die de wereld momenteel in de ban houdt, ter sprake. Amerikaanse ambtenaren benadrukken dat de VS daarover tot nog toe geen uitspraken heeft gedaan, en dat tijdens de week in Azië ook niet zal doen. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content