Ondanks Venezolaans protest gaat Maduro door met omstreden grondwetsherziening

Venezolaans president Nicolas Maduro toont een document met de details over het verdere proces voor de omstreden grondwetsherziening tijdens een rally in Caracas, 23 mei 2017. © Reuters

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft dinsdag de eerste stap gezet in het proces voor een grondwetswijziging, waartegen al weken geprotesteerd wordt.

Het staatshoofd tekende dinsdag het decreet dat de verkiezingsmodaliteiten vastlegt voor de 540 leden van de grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet moeten opstellen. Dat deed hij voor een publiek van duizenden sympathisanten.

Bij protesten tegen Maduro vielen al 53 doden.

Een deel van de vergadering, 176 leden, zal door verschillende sociale groepen – zoals vakbonden, gepensioneerden en studenten – aangeduid worden. De andere 364 leden zullen verkozen worden.

De constituante zal bovendien zitting houden in het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft. Die noemde het decreet dinsdagnamiddag een “voortzetting van de staatsgreep tegen de grondwet”. Woensdag plannen Maduro’s tegenstanders nieuwe acties.

Het decreet zal nu door Maduro’s getrouwen officieel worden overgemaakt aan de kiesautoriteiten, die er door de oppositie van beschuldigd worden enkel de belangen van de regering te verdedigen.

Al sinds begin april wordt er op de straten van Venezuela geprotesteerd tegen Maduro, en om zijn aftreden gevraagd. Daarbij vielen al 53 doden en raakten zo’n duizend mensen gewond.

Lees ook het interview met de verbannen Cubaanse auteur en journalist Carlos Alberto Montaner over Venezuela: ‘Venezuela is een drugsstaat’

Partner Content