Pax Christi: ‘Federale meerderheid weigert concrete inspanningen om België kernwapenvrij te maken’

Een volledig bewapende F-16 in Kleine Brogel, Peer, 21 maart 2011. © Belga

De federale meerderheidspartijen weigeren elke concrete inspanning om België kernwapenvrij te maken. Dat zegt Pax Christi Vlaanderen aan de vooravond van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN). “Geen lat is te laag voor deze meerderheid”, luidt het vrijdag in een communiqué.

ICAN kreeg begin oktober de Nobelprijs voor de Vrede voor haar rol in de totstandkoming van een nieuw VN-verbodsverdrag op kernwapens. Honderdtweeëntwintig landen namen dat verdrag op 7 juli aan. België boycotte de voorafgaande onderhandelingen en weigerde het verdrag te ondertekenen.

Volgens Pax Christi Vlaanderen verantwoordden de federale meerderheidspartijen de boycot door te stellen dat ze kiezen voor ‘concrete’ en ‘realistische’ alternatieven. De organisatie besloot te testen of de meerderheidspartijen bereid zijn de daad bij het woord te voegen. In november lanceerde Pax Christi een ‘Nobel Pledge’ waarin politieke mandatarissen gevraagd werd om binnen de huidige legislatuur concrete stappen te zetten om België kernwapenvrij te maken.

Allesbehalve controversieel, luidt het, aangezien het enkel een concrete uitvoering zou zijn van een parlementaire resolutie uit april 2015. Die resolutie vraagt ‘België resoluut stappen te doen zetten om het eigen grondgebied helemaal kernwapenvrij te maken’.

Ondanks herhaaldelijk aandringen wilde geen enkel federaal parlementslid van N-VA, CD&V en Open Vld de Nobel Pledge ondertekenen, zegt Pax Christi. ‘Het is ongezien dat een parlement weigert om zijn eigen resoluties uit te voeren.

Deze meerderheid beweert concrete alternatieven te hebben voor ondertekening van het VN-kernwapenverbod, maar weigert elke concrete inspanning om België kernwapenvrij te maken’, aldus Willem Staes van de organisatie. De Nobelprijs voor de Vrede wordt komende zondag 10 december uitgereikt in het Noorse Oslo. Diezelfde dag worden in het Zweedse Stockholm ook de Nobelprijzen voor Literatuur, Natuurkunde, Scheikunde, Fysiologie of Geneeskunde en Economie uitgereikt.

Partner Content