Spookstad Tsjernobyl wil zonne-energie opwekken

Pripyat bij Tsjernobyl © Reuters

De Oekraïense regering wil de spookstad Tsjernobyl, dertig jaar na de kernramp, nieuw leven inblazen met een gigantisch zonnepark.

Kiev heeft plannen om voor 1 gigawatt aan zonnepanelen te installeren in het verlaten gebied, zo kondigt minister van Milieu Ostap Semerak aan in een interview met Bloomberg. Geraamd kostenplaatje: 1 miljard euro.

In en rond Tsjernobyl is, dertig jaar na de kernramp, nog altijd een gebied ter grootte van Luxemburg onbewoonbaar door een te hoge radioactiviteit. Zonneschijn is dan ook zowat het enige dat geoogst kan worden in de 2.600 vierkante kilometer grote evacuatiezone rond de kerncentrale. (Lees ook: 7 gevolgen van een 30-jarige kernramp)

Gunstig

Een zonnepark zou volgens de regering een zeer zinvolle invulling van het spookgebied kunnen zijn. ‘De site heeft een zeer groot potentieel voor het opwekken van hernieuwbare energie’, legt Semerak uit. ‘We hebben al hoogspanningstransmissielijnen die werden gebruikt voor de nucleaire stations, de grond is er heel goedkoop en veel mensen zijn gekwalificeerd om in energiecentrales te werken.

Bovendien heeft Oekraïne gemiddeld meer uren zon per jaar dan bijvoorbeeld Duitsland, dat volgens Bloomberg voor 39 gigawatt aan zonnepanelen heeft staan.

Europa

Kiev hoopt dat een en ander het land ook dichter bij de Europese Unie kan brengen en de publieke opinie in het conflictgebied langs de grens met Rusland in zijn voordeel kan beïnvloeden. Daar geldt een broze wapenstilstand tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatistische rebellen.

‘We hebben normale Europese prioriteiten, wat betekent dat we de beste standaarden hanteren voor het milieu en propere energie. We willen een succesvol Oekraïne zijn en de mensen in de conflictzone laten zien dat het leven beter en comfortabeler is bij ons.’

Bovendien kan zelf opgewekte zonne-energie het land minder afhankelijk maken van de gasinvoer uit Rusland. Tot enkele jaren geleden was Oekraïne grotendeels afhankelijk van zijn buur, die bij conflicten meermaals dreigde de gaskraan dicht te draaien.

Investeerders

Het is de bedoeling dat Oekraïense ontwikkelaars voor het einde van het jaar reeds voor vier megawatt aan zonnepanelen installeren op de site.

De regering is daarvoor op zoek naar geldschieters. Twee Amerikaanse investeringsbedrijven en vier Canadese energiebedrijven hebben hun interesse al gemeld aan de regering, aldus Semerak. Ook met de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling zijn eerste gesprekken gestart. (KVDA)

Bekijk ook

In beeld: Tsjernobyl, 30 jaar na de ramp

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content