The Queen’s Speech: van EU-referendum tot gelegaliseerde spionage

© Reuters

Het Britse Parlement wordt officieel geopend met de Queen’s Speech door koningin Elizabeth II. Dat na de duidelijke overwinning van David Camerons conservatieven afgelopen 7 mei. Een overzicht van de te verwachten beleidspunten, sommige al meer controversieel dan de andere.

De Queen’s Speech door Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk vormt het belangrijkste deel van de officiële opening van het Britse Parlement. Een ceremonie die reeds uit de veertiende eeuw dateert, hoewel de moderne traditie zoals die vandaag bekend is pas in 1852 werd gestart toen het Paleis van Westminster heropend werd na een brand.

Deze start van een nieuw parlementair jaar ziet weer dezelfde premier aan het roer van het land: David Cameron. Zijn conservatieve partij mocht de overwinning op haar naam schrijven na de Britse verkiezingen afgelopen 7 mei. En dat met een meerderheid van twaalf zetels, net genoeg om de Liberale Democraten en coalitiepartner van vorige termijn links te laten liggen.

Het betekent ook, dat de regering heel wat van haar beloofde beleid zal kunnen waarmaken inclusief voorstellen die het eerder wegens verzet van de LibDems niet haalden. Britse krant The Guardian maakte een overzicht van de te verwachten beleidspunten die op geheel neutrale wijze door the Queen zullen worden voorgedragen.

EU-referendum

In een poging om de rechtervleugel van zijn partij te sussen en te voorkomen dat die zich tot Nigel Farages UKIP zou wenden, beloofde Cameron een referendum over het Britse lidmaatschap bij de Europese Unie. Dat nog voor het einde van 2017.

De bedoeling van dit wetsvoorstel is, dat het referendum op eenzelfde manier zal verlopen als de algemene Britse verkiezingen. Daar zou oppositiepartij Labour zich tegen verzetten met de eis om het stemrecht uit te breiden tot zestien- en zeventienjarigen.

Huisvesting

De overheid zou een uitbreiding van Margaret Thatchers right-to-buy-plan (waarbij ze ijverde om huurders het recht te geven hun sociale woning te kopen) in gedachten hebben. Dat moet ervoor zorgen dat de 1,3 miljoen Engelse woningcorporatiehuurders hun huizen kunnen kopen aan dezelfde kortingen die aangeboden worden aan huurders van sociale woningen van gemeenten.

Internetprovider als informant

Nu het probleem van de LibDems van de baan is, zou het wetsvoorstel over communicatie en data volgens The Guardian wel eens terug kunnen komen. Het beruchte snooper’s charter zou eisen dat internetproviders en mobiele telefoonbedrijven de internetgeschiedenis van hun klanten bijhouden en die gegevens beschikbaar maken voor de veiligheidsdiensten.

Werkgelegenheid

Voor de verkiezingen zeiden de Tory’s dat ze 3 miljoen meer stageplaatsen zouden creëren. Het nodige geld zouden ze halen uit het verlagen van de voordelengrens van 26.000 pond naar 23.000. Sinds de verkiezingen wordt het volgens de Britse krant echter duidelijk dat een van de parlementaire prioriteiten het hervormen van de stakingswet is: stakingen zouden verboden worden tenzij 40 procent van de stemgerechtigden ermee instemmen.

Kinderen

De conservatieven hebben ouders meer gratis kinderzorg beloofd: van vijftien uur per week voor drie- tot vierjarigen naar 30 uur per week vanaf 2017. Camerons partij kondigde ook een nieuw wetsvoorstel voor scholen aan om het onder andere mogelijk te maken slecht presterende scholen te dwingen nieuw leiderschap te aanvaarden. Het programma voor vrije scholen zou ook worden uitgebreid met 270.000 extra plaatsen tegen 2020.

Mensenrechten

De Tory’s zouden de Human Rights Act willen schrappen en vervangen door een Britse variant waarbij het Britse hooggerechtshof het ‘ultieme oordeel’ zal hebben over ‘mensenrechtenzaken in het Verenigd Koninkrijk’.

Belastingen

Cameron beloofde – toen de peilingen allesbehalve een klinkende overwinning voor de conservatieven voorspelden – in een wet te verzekeren de inkomensbelasting niet op te trekken. Hetzelfde zou gelden voor de btw en de sociale zekerheid tot 2020. Hij zou ook een wet doorvoeren waarbij wie 30 uur per week aan het minimumloon werkt helemaal geen inkomensbelasting zou moeten betalen.

Schotland

De premier heeft ook gezworen een wetsvoorstel in de Queen’s Speech op te nemen over de Schotse degeneratie. Hij zou de argumenten bekijken over meer machtsverschuivingen naar Schotland, maar dat pas na het implementeren van de aanbevelingen van de Smith-commissie. Dat akkoord omvat plannen om Holyrood, het Schotse Parlement, de macht te geven om zelf inkomensbelastingen te bepalen. (WB/The Guardian)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content