Thyssen stopt met actieve politiek: ‘Afscheid van grote dame van de Europese politiek’

Marianne Thyssen © Reuters

‘Ik heb voor mezelf beslist de bladzijde om te draaien’, zo zegt Marianne Thyssen. Het mandaat van Thyssen als Europees Commissaris loopt af in november 2019.

CD&V-politica Marianne Thyssen stopt na haar mandaat als Europees Commissaris met de actieve politiek. Dat heeft ze donderdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

De 61-jarige Thyssen zal volgend jaar niet de Europese CD&V-lijst trekken. ‘Ik ga nog wel meedoen aan die Europese verkiezingen, maar ik ga de lijst niet trekken. Ik ga na dit mandaat ook geen nieuw mandaat meer opnemen’, aldus Thyssen. Het mandaat van Thyssen als Europees Commissaris loopt af in november 2019.

‘Ik heb voor mezelf beslist de bladzijde om te draaien’, zo zegt Marianne Thyssen. De CD&V-politica heeft naar eigen zeggen 28 jaar van haar leven aan Europa gewijd.

Leven buiten de politiek

Na haar jaren bij het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) – het huidige Unizo – begon Thyssen in 1991 aan die lange Europese carrière. Een carrière die ze in 2014 bekroond zag met een mandaat als Europees Commissaris in de commissie-Juncker. ‘Ik heb dat allemaal heel graag gedaan. Ik ben heel dankbaar naar mijn partij, naar mijn kiezers, naar mijn man ook vooral, naar mijn vrienden. Ik heb daar nooit een prijs voor moeten betalen. Ik weet ook dat er nog een leven is buiten de politiek. Ik heb voor mezelf beslist dat ik de bladzijde ga omdraaien en dat ik na dit mandaat geen nieuw mandaat meer ga opnemen’, aldus Thyssen.

De Europees Commissaris van Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit wil naar eigen zeggen nog 15 maanden alles uit haar mandaat halen. Maar na november 2019, wanneer dat mandaat afloopt, is het dus tijd voor iets anders voor de gewezen CD&V-voorzitster. Ze zal ook niet deelnemen aan de gemeentraadverkiezingen in oktober en zal bij de Europese verkiezingen van 2019 geen lijsttrekker zijn voor haar partij. De Vlaamse christen-democraten moeten op zoek naar een andere lijsttrekker.

‘Groot verlies’

‘Het afscheid van de grote dame van de Europese politiek in ons land’, zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke via zijn woordvoerder op het aangekondigde afscheid.

Beke was volgens zijn woordvoerder al langer op de hoogte dat Thyssen na haar mandaat als Europees Commissaris geen nieuw mandaat meer zou opnemen. De CD&V-voorzitter steekt niet weg dat het aangekondigde vertrek een ‘groot verlies’ is. ‘Marianne is altijd iemand van gewicht geweest in onze partij en in de Europese Volkspartij. Ze is de grote dame van de Europese politiek in ons land. Ze heeft als Europees Commissaris ingezet op een sociaal Europa en is uitgegroeid tot het sociale gezicht van Europa geworden. Ze heeft daar belangrijke stenen verlegd zoals de realisatie van de Europese pijler van sociale rechten, de strijd tegen sociale dumping, gelijk loon voor gelijk werk, …’, klinkt het.

Premierschap vs eurocommissariaat

Tegelijk heeft de CD&V-voorzitter begrip en respect voor de beslissing van Thyssen. Beke erkent dat het niet evident zal zijn om Thyssen te vervangen, al heeft Tom Vandenkendelaere (die Thyssen opvolgde als parlementslid, red.) volgens hem wel bewezen dat hij ‘heel veel kwaliteiten’ heeft.

Wie de Europese lijst volgend jaar zal trekken, kan Beke nog niet zeggen. ‘Daar zijn we voor de lokale verkiezingen niet mee bezig”, klinkt het.

Over de keuze van de CD&V om bij de regeringsvorming in 2014 het premierschap los te laten en te opteren voor het eurocommissariaat van Marianne Thyssen is al veel gezegd en geschreven. ‘Dat is een keuze die we toen als partij hebben gemaakt. Als je kijkt naar het palmares van Marianne, en ze zal er voor de duidelijkheid nog ruim een jaar aan toevoegen, heeft ze dat commissariaat heel goed gedaan. Ik zie niet in waarom met enige schroom moeten op terugkijken’, aldus de partijwoordvoerder.

Partner Content