Top-hacker van IS ‘gedood met drone’

Junaid Hussain, op een via sociale media gedeelde foto © /
Rudi Rotthier

Junaid Hussain, de 21-jarige top-hacker van Islamitische Staat, is door een drone gedood in de Syrische stad Raqqa. Het nieuws werd de voorbije dagen onder voorbehoud gemeld door Britse media en werd vrijdag bevestigd door het Pentagon.

Junaid Hussain werd volgens het Amerikaans ministerie van Defensie gedood op 24 augustus. Men hield hem al enkele dagen in de gaten, aldus woordvoerder Pat Ryder, maar men had gewacht tot hij in een weinig bevolkte buurt was. Volgens sommige berichten werd hij gebombardeerd toen hij zijn auto voltankte.

De aanval werd volgens de woordvoerder uitgevoerd door het leger, en niet door de geheime dienst.

Dat leger had Hussain in het vizier sinds hij eerder dit jaar de persoonlijke informatie van eerst 100 en daarna nog eens 1.300 (vaak hoger geplaatste) Amerikaanse militairen en ambtenaren online had gezet, foto’s en adressen inbegrepen, samen met een “aanmoediging” voor IS-sympathisanten om aanslagen tegen die militairen en ambtenaren te beramen.

‘Terrorisme bestaat niet’

Hussain, geboren in het Engelse Birmingham, was van jongsaf in een hackers-collectief aan de slag. Als 18-jarige werd hij in 2012 tot 6 maanden cel veroordeeld omdat hij de privé-gegevens en privé-contacten van voormalig premier Tony Blair online zette, en omdat hij de Britse anti-terrorisme-telefoonlijn met valse oproepen in de war stuurde.

“Terrorisme bestaat niet”, had Hussain gezegd in een interview met The Daily Telegraph dat op de dag van zijn arrestatie werd gepubliceerd. “Ze creëren het terrorisme en fabriceren het om een bepaald geloof te demoniseren. We hebben getoond dat ze niet de enigen zijn die mensen kunnen afluisteren”.

Het volgend jaar werd hij opnieuw gearresteerd, dit keer wegens “gewelddadig gedrag”. Hij werd op borg vrijgelaten en maakte hiervan gebruik om naar Syrië te vertrekken. Hij trouwde met de bekeerde ex-punkster Sally Jones. Het duo, dat deel ging uitmaken van IS, werd door de krant The Daily Mirror tot ‘Mr & Mrs Terror’ omgedoopt. Volgens onbevestigde bronnen, die in The Guardian geciteerd worden, is Jones sinds vorig jaar vertrokken uit Syrië.

Cyber Caliphate

Hussain werd, volgens een inschatting van de BBC, “de tweede hoogste Brit binnen IS”. De hoogste is Jihadi John, ofteMohammed Emwazi, de man die bekend is van de video’s waarin gijzelaars worden geëxecuteerd.

Hussain, die de naam Abu Hussain al-Britani aannam, werd een sleutelfiguur in de online propaganda en werving van de groep, vooral belast met werving van westerlingen.

Hij was volgens de Britse pers de drijvende kracht achter ‘Cyber Caliphate’, het hackerscollectief van IS.

De man, die eerder zei niet te geloven dat terrorisme bestond, lanceerde oproepen tot individuele sympathisanten om op eigen houtje aanslagen te beramen.

Cartoons

Amerikaanse inlichtingendiensten associëren hem ook met de mislukte aanslag in mei dit jaar tegen een cartoonwedstrijd rond de profeet in Garland, Texas. De twee schutters werden gedood voor ze de zaal konden binnendringen. Hussain stond in e-contact met een van de schutters, en riep na de aanslag anderen op om hun voorbeeld te volgen.

In de volgende maand, juni, was hij volgens The Sun betrokken bij een plan om een hogedrukkookpan tot ontploffing te brengen tijdens een militaire parade in Londen. Ook Sally Jones werd in sommige persorganen met deze verijdelde aanslag in verband gebracht.

De drone-aanval tegen Hussain volgt een week nadat Fadhil Ahmad al-Hayali, de adjunct van ‘kalief’ Al-Baghdadi, en de ‘nummer 2 van IS’, in Noord-Irak bij een luchtaanval om het leven kwam.

De berichten over deze succesvolle acties komen terwijl het Pentagon een onderzoek voert naar de manier waarop informatie over de strijd tegen IS al dan niet te rooskleurig werd voorgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content