VN overweegt om Trumps beslissing over Jeruzalem ‘nietig te verklaren’

Nikki Haley © Belga Image

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onderzoekt of een resolutie mogelijk is om de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te aanvaarden als hoofdstad van Israël nietig te laten verklaren.

Volgens het Franse persagentschap AFP zou de resolutie, voorgesteld door Egypte, maandag al gestemd kunnen worden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei eerder dat zijn land stappen aan het ondernemen is om de Verenigde Naties te bewegen om de Amerikaanse beslissing nietig te verklaren. In principe kan de VN niet anders, tenzij de organisatie haar eigen resoluties met betrekking tot het statuut van Jeruzalem verwerpt. Vraag is dan wel of dit iets aan de beslissing van de Amerikaanse president zou veranderen. De VS kunnen met hun veto de resolutie blokkeren.

Om te passeren heeft de resolutie 9 van de 15 stemmen in de Veiligheidsraad nodig, maar een Amerikaans veto kan ze dus tegenhouden.

Ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft plannen: hij zal proberen een volledige VN-erkenning van ‘Palestina’ te verkrijgen. Momenteel heeft die staat zonder land het statuut van waarnemer bij de VN. Abbas beschouwt de Verenigde Staten voorts niet langer als een neutrale bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Israël bezette Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 en besliste later het stadsdeel te annexeren. Sindsdien luidt het dat Jeruzalem ‘de eeuwige en ondeelbare’ hoofdstad is van de joodse staat.

Partner Content