VN-vredesmissie verlaat Haïti na dertien jaar

VN-vredeshandhavers nemen afscheid op Haïti © Belga

De VN-vredesmissie heeft deze week, na dertien jaar, haar activiteiten op Haïti beëindigd. De missie (Minustah), die in 2004 stabiliteit moest brengen in het politiek chaotische land, wordt vervangen door een ‘missie voor justitiële ondersteuning’.

Deze nieuwe missie (Minujusth) is veel kleiner en gaat de overheid assisteren bij veiligheidskwesties. ‘Haïti is nu in een positie om vooruit te komen en de bereikte stabiliteit te consolideren als raamwerk voor verdergaande sociale en economische ontwikkeling’, zei Sandra Honoré, hoofd van Minustah.

Ondanks de succesvolle pogingen van de missie om het land te democratiseren en de Nationale Politie de professionaliseren, ging dat alles niet zonder problemen en controverse.

De VN moesten erkennen dat met de komst van de VN-militairen ook cholera naar het land was gebracht. De cholera-epidemie brak direct na de verwoestende aardbeving in 2010 uit. Bij die aardbeving kwamen bijna 10.000 mensen om.

Zo’n 800.000 mensen kregen te maken met de gevolgen van de beving, grofweg 1 op de 12 Haïtianen. Hoewel de VN beloofden waterlevering en sanitaire voorzieningen via een tweejarig project te verbeteren, was er veel te weinig geld beschikbaar voor dat project.

Seksueel misbruik

In november 2007, toen de missie nog maar drie jaar actief was, werden 108 Aziatische militairen naar huis gestuurd wegens beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen. De beschuldigingen hadden weinig consequenties voor de betrokkenen. De VN hebben geen politieke of juridische autoriteit om militairen te straffen en in de landen van herkomst weigerden de nationale regeringen hen te vervolgen.

De missie heeft echter ook bijgedragen aan het elimineren van bendegeweld en aan economische groei.

Haïti kampt nog steeds met de gevolgen van verwoestende natuurrampen die om internationale steun en hulp vragen.

In april van dit jaar werd door de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen over de geleidelijke terugtrekking van de missie uit het land. Nikki Haley, de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de VN, verklaarde tegenover de Veiligheidsraad dat de politiek context en Haïti’s ‘vreedzame transitie van macht’ bij de verkiezingen in november 2016 de doorslag hebben gegeven voor dat besluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content