Voor zondag geplande manifestaties tegen Kabila in Kinshasa verboden

De Congolese president Joseph Kabila tijdens een persconferentie in Kinshasa, 26 januari 2018. © REUTERS

De autoriteiten van de stad Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo, hebben de optochten die de katholieken zondag wilden organiseren tegen president Joseph Kabila verboden. Als reden geven ze op dat ze niet zijn ingelicht over de route die de manifestanten zullen volgen. Enkele honderden militanten van de partij van de president hebben zaterdagavond de kathedraal van Kinshasa bezet.

‘Bij gebrek aan een geplande route, kan de stad geen akte nemen van uw optocht omdat ze geen efficiënt toezicht kan garanderen’, schreef de gouverneur van Kinshasa, André Kimbuta, in een brief aan het hoofd van het Lekencoördinatiecomité (CLC).

Zaterdagochtend had Kimbuta de organisatoren van de mars uitgenodigd voor een werksessie om de route van de optocht te bespreken. De afgevaardigden van het CLC werden echter niet ontvangen door de autoriteiten, omdat die laatsten de fysieke aanwezigheid van de organisatoren eisten.

‘Omdat jullie niet ingingen op mijn uitnodiging, hebben jullie de relevante wetshandhavingsinstanties de nodige informatie ontzegd voor een inschatting van en daaropvolgend een toezicht op jullie evenement’, aldus Kimbuta toe.

Bij eerdere verboden optochten van het CLC op 31 december en 21 januari werd geschoten op de betogers. Volgens de Kerk vielen daarbij zo’n vijftien doden, volgens de autoriteiten twee.

De katholieken willen dat president Kabila, wiens ambtstermijn afliep in december 2016, publiekelijk verklaart geen kandidaat te zullen zijn bij de presidentsverkiezingen van 23 december 2018.

Enkele honderden militanten van de partij van de president hebben zaterdagavond de kathedraal van Kinshasa bezet, ‘om er deel te nemen aan de zondagsmis en het vaderland te verdedigen.’ ‘We gaan de nacht hier doorbrengen’, klonk het.

De katholieken van hun kant hebben het over provocatie. ‘De militanten willen zogezegd zondag naar de misviering komen, maar wij overnachten niet in onze kerken’, aldus een woordvoerder van de parochie.

Partner Content