Voormalige CIA-chef: ‘Rusland heeft zich brutaal gemengd in Amerikaanse verkiezingen’

© Reuters

Rusland heeft zich ‘brutaal gemengd’ in de verkiezingen van vorig jaar in de VS. Dit heeft het vroeger hoofd van de CIA John Brennan in het Huis van Afgevaardigden gezegd, zo meldde nieuwszender CNN.

Tegenover de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden zei de voormalige baas van de CIA John Brennan dat Moskou actief Amerikanen ‘wetend en onwetend’ rekruteerde om de Russen te helpen in hun bemoeienissen.

Brennan zei ook bezorgd te zijn geweest omtrent rapporten van de inlichtingendienst over contacten tussen leden van de campagne-Trump en Rusland vorig jaar. ‘Ik stootte op en weet van informatie en inlichtingen die contacten tussen Russische functionarissen en Amerikanen betrokken bij de Trump-campagne blootlegden, en waarover ik bezorgd was’.

Brennan verwees daarbij naar geheime informatie waarover hij in openbare zitting niet kon uitweiden.

Op de vraag of Trump persoonlijke contacten met Russische regeringsinstanties zou hebben gehad zei Brennan daarover niets in openbare zitting te kunnen zeggen. Hij zei niet te kunnen zeggen of de contacten al dan niet tot een samenwerking hebben geleid.

De informatie was voor de CIA niettemin een voldoende basis om nauwer toe te kijken. De door de inlichtingendienst verzamelde informatie is doorgespeeld aan de federale recherche FBI als bevoegde onderzoeksautoriteit, aldus Brennan.

Partner Content