VS en Rusland kondigen ‘partiële pauze in de vijandelijkheden’ voor Syrië aan

Sergej Lavrov en John Kerry kondigen het staakt-het-vuren aan © REUTERS

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland kondigen een soort staakt-het-vuren voor Syrië aan. Dat moet binnen de week van kracht worden. Er komt echter geen eind aan de bombardementen tegen IS en al-Nusra. Of alle andere rebellengroepen in het land het staakt-het-vuren zullen respecteren is een open vraag.

Het nieuws werd aangekondigd door de ministers, John Kerry voor de VS, en Sergej Lavrov voor Rusland, tijdens een persconferentie in München.

De komende dagen zou er al humanitaire hulp bezorgd worden aan belegerde Syrische steden, zoals Aleppo.

“We zijn het eens over een staking van de vijandelijkheden over het hele land, die binnen de week ingaat”, aldus Kerry. “Dat is ambitieus. De echte test zal zijn of alle partijen dit respecteren”.

Als het akkoord over een staking van vijandelijkheden, dat binnen de Internationale Syriësteungroep van 17 landen werd bereikt, een realiteit wordt, zou het om het eerste formele staakt-het-vuren gaan sinds de burgeroorlog in 2011 op gang kwam.

Maar er was bij de betrokken ministers heel veel voorbehoud te horen.

Kerry benadrukte dat de gedeeltelijke wapenstilstand geen echt staakt-het-vuren kan genoemd worden. Dat zou “veel permanenter zijn, een einde van het conflict. Dit is een pauze”.

‘Ingewikkeld’

De onderhandelingen verliepen “moeilijk”, zei Kerry. Ze duurden vijf uur.

Lavrov noemt een staakt-het-vuren een “ingewikkelde zaak”. “Er zijn te veel partijen betrokken bij de militaire activiteiten”, zei hij. De “modaliteiten” van het akkoord zullen volgens hem gecontroleerd worden door de Verenigde Staten en Rusland.

De Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier zei na afloop van de persconferentie dat “het pas de komende dagen zal duidelijk worden of dit een doorbraak is” in het conflict.

Het is onduidelijk wat Rusland zal doen.

Een einde aan de bombardementen van Rusland, dat steeds meer onder druk wordt gezet om zijn luchtaanvallen te stoppen, is blijkbaar nog niet aan de orde. Groot-Brittannië liet in een persbericht al weten dat het akkoord enkel met succes kan worden toegepast als het Syrische regime en Rusland hun gedrag aanpassen.

Wat doen de rebellengroepen?

Het staakt-het-vuren is in ieder geval partieel, in die zin dat Islamitische Staat en het al-Nusra-front er geen deel van uitmaken.

De ministers konden niet zeggen of alle andere rebellengroepen het akkoord onderschrijven.

Nog een probleem: het staakt-het-vuren bevriest de huidige situatie, waarbij de troepen van Bashar al-Assad recent grote terreinwinst geboekt hebben – met de hulp van Russische bombardementen – en Aleppo in een omsingeling houden.

In afwachting van het staakt-het-vuren komt er wel versneld humanitaire hulp.

“Iedereen was het eens over de nood aan humanitaire hulp”, aldus Kerry. De onderhandelingen tussen de verschillende partijen in Syrië moeten volgens hem “zo snel mogelijk opnieuw van start gaan”.

De oppositie in Syrië is heeft het akkoord positief onthaald, aldus Salim al-Muslat, de leider van de belangrijkste oppositiegroep High Negotiations Committee. Hij waarschuwt wel dat zijn groep enkel aanwezig zal zijn op de vredesgesprekken in het Zwitserse Genève, die opnieuw zouden starten op 25 februari, als er tegen dan zichtbare resultaten zijn van het akkoord. “Als we acties en resultaten zien, zien we jullie zeer snel in Genève”, zei hij aan persbureau Reuters.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content