VS verhinderen met veto Jeruzalem-resolutie van de VN-Veiligheidsraad

© REUTERS

De Verenigde Staten hebben met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die de unilaterale Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt.

De veertien andere landen van de Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd. Dat Washington met zijn vetorecht een resolutie tegen zichzelf blokkeert, verhindert niet dat de Amerikaanse diplomatie een flinke klap heeft gekregen doordat de tekst ook door de grootste VS-bondgenoten in Europa – Frankrijk en Groot-Brittannië – is goedgekeurd.

Ons land wil in 2019 en 2020 ook een zitje bemachtigen bij de tien niet-permanente leden van de Veiligheidsraad. Concurrenten zijn Duitsland en Israël, wat de kwestie des te complexer maakt.

Wat de gevolgen zijn van de beslissing van Trump om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen voor de kandidatuur van Israël, is voorlopig niet nog niet duidelijk. Mogelijk kan het land, dat nog nooit eerder in VN-Veligheidsraad zetelde, een eventueel vredesproces als hefboom gebruiken om een zetel te bemachtigen.

België zat al vijf keer in de Veiligheidsraad. Voor de aankomende verkiezingen, die midden 2018 zullen plaatsvinden, appliceerde ons land reeds in 2009.

Partner Content