VS weigeren VN-oproep voor veilige abortussen te honoreren

© Belga Image

De VN-Mensenrechtenraad heeft donderdag een door Canada ingediende resolutie goedgekeurd die geweld tegen en het discrimineren van vrouwen veroordeelt. De Verenigde Staten weigerden echter een paragraaf uit de tekst te bekrachtigen: die had het over het verzekeren van abortus onder veilige medische omstandigheden.

De gezant van de VS, Jason Mack, zei de “geest” van de resolutie te steunen. Maar de abortusparagraaf was voor hem een brug te ver. “De Verenigde Staten steunen voluit het principe van de vrijwillige keuze betreffende de gezondheid van moeder en kind en de gezinsplanning”, zei de VS-afgevaardigde, “maar we erkennen abortus niet als methode van gezinsplanning”.

Bij de Republikeinen is men niet opgezet met abortusklinieken. De regering-Trump draait ook systematisch de hulpkraan dicht voor buitenlandse organisaties die abortussen uitvoeren of zelfs maar informatie verschaffen over vruchtafdrijving.

De resolutie werd door alle 47 leden zonder stemming goedgekeurd, maar behalve de VS hadden ook andere landen -onder andere Bangladesh, China en Egypte- hun bedenkingen bij delen van of zelfs de hele tekst.

Partner Content