Bitcoin: een dubbeltje op zijn kant

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Sommigen willen het gebruik van de bitcoin beperken tot het dark web.

Van de virale munt bitcoin wordt gedacht dat hij de munt van de toekomst wordt. Maar volgens een verslag in New Scientist balanceert hij tussen een niet te stuiten doorbraak en een definitieve exit. De Belgische bitcoininvesteerder Olivier Janssens klaagt aan dat sleutelpersonen de opmars van de munt afremmen. Volgens hem willen ze het gebruik ervan beperken tot het zogenoemde dark web, waar illegale handel gevoerd wordt. Ze hebben weinig te winnen bij een bitcoin die mainstream is.

De bitcoin werd in 2008 gelanceerd als een munt die kan circuleren zonder dat er banken aan te pas komen. Sinds anderhalf jaar is de waarde ervan bijna exponentieel toegenomen, net zoals het aantal gebruikers. Dat veroorzaakt vertragingen: je moet nu soms dagen wachten voor een transactie bevestigd wordt. Het systeem wordt ook duurder, zodat minder mensen er kleine uitgaven mee doen. En ten slotte zijn er concurrenten op komst, zoals de litecoin.

Het bitcoinnetwerk is dus aan een upgrade toe. Dat impliceert aanpassingen van de software, maar pogingen daartoe mislukken voorlopig. Er wordt ook gewerkt aan opties om kleine betalingen te bundelen, zodat ze als één transactie verwerkt kunnen worden. Voor het zover is, moet – met de woorden van Olivier Janssens – de ‘impasse rond bitcoin’ opgelost worden. Anders zal het digitale geld snel aan belang verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content