Driekwart van het afval in de oceaan bestaat uit plastic

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Het wetenschappelijk vaktijdschrift Science Advances maakte een aantal hallucinante cijfers over plastic bekend.

Het zijn hallucinante cijfers die Science Advances publiceerde: de mens produceerde tot 2015 zo’n 8,3 miljard ton plastic. Daarvan is 60 procent als afval geëindigd – in het beste geval op een stortplaats, in het slechtste geval als zwerfvuil op land en in water. Driekwart van het afval in de oceaan bestaat uit plastic. Elk jaar zou er zo’n 5 miljoen ton plastic afval bijkomen, ondanks de toegenomen pogingen om te recycleren. Slechts 9 procent van het gebruikte plastic wordt vandaag hergebruikt.

Door mosselen en oesters te eten, krijgen wij zo’n 11.000 plastic korreltjes per jaar binnen

In de oceaan breekt plastic afval snel af tot minuscule korreltjes. Verschillende biologische verschijnselen bevorderen hun verspreiding. Een studie in Proceedings of the Royal Society Biology suggereerde dat plastic korreltjes in het water snel met algen begroeid worden, waardoor ze makkelijker door vissen worden opgegeten. Science Advances beschreef hoe mariene diertjes met een slijmlaag rond hun lichaam plastic korreltjes rondzeulen en ze meenemen naar grotere dieptes. Ook golfstromen kunnen plastic afval de dieperik injagen. Er zullen niet veel zones in het oceaanwater meer zijn die niet door plastic zijn besmet.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat ook wij er de gevolgen van dragen. Wij krijgen door mosselen en oesters te eten geregeld plastic korreltjes binnen – volgens schattingen van mariene biologen van de UGent zo’n 11.000 per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content