Gentse archeologen vonden de oudste indicatie van handel in Vlaams zand

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In de middeleeuwen was er al een bloeiende internationale handel tussen de havenstad Brugge en regio’s in Scandinavië en Schotland.

Archeoloog Wim De Clercq van de Universiteit Gent en zijn collega’s beschrijven die handel in European Journal of Archaeology. Dat doen ze aan de hand van een studie over de uitwisseling van ballastkeien en baggerzand.

De ploeg onderzocht de relicten van middeleeuwse voorhavens in de polders. Ze ontdekte honderden ronde en veelkleurige stenen die dikwijls als bouwmateriaal hergebruikt werden in boerderijen en monumenten in de Zwinstreek. Mineralogisch onderzoek wees uit dat ze verzameld werden op de zuidkust van de Baltische Zee en langs de Schotse Noordzeekust. Met de stenen maakten schippers hun schepen zwaarder, zodat ze stabieler op het water lagen.

Nieuw was de ontdekking dat de stenen in het Brugse als ballast vervangen werden door zand dat in de noordelijke thuishavens verkocht werd als basis voor mortel. Het is de oudste indicatie van handel in Vlaams zand. De archeologen konden de herkomst van het zand vaststellen aan de hand van specifieke schelpenresten. Of hoe gedetailleerd onderzoek van ogenschijnlijk banale materie tot inzicht in historische handelsrelaties kan leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content