Mijten overwinteren dankzij stoffen uit schimmels

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Mijten halen nuttige stoffen uit de genen die ze uit schimmels stelen

Bepaalde mijten kunnen onze winters alleen overleven als ze stoffen produceren die ze uit genen halen die ze van schimmels hebben overgenomen. Dat meldt Astrid Bryon van de UGent in Proceedings of the National Academy of Sciences. De stoffen zijn carotenoïden: pigmenten die onder meer wortels en tomaten hun kleur geven.

De mijten halen de nuttige stoffen uit hun voeding. Maar in de winter eten ze niet, zodat ze een ander mechanisme moesten ontwikkelen om de stoffen toch binnen te krijgen. Ze zelf produceren door middel van genen die van schimmels ‘gestolen’ werden, bleek een goede strategie. Veel diertjes worden door de productie in de loop van een winter sterk oranje.

Microbioloog Bart Lievens van de KU Leuven en zijn collega’s beschrijven in Functional Ecology hoe bacteriën in de nectar van bloemen de overleving kunnen beïnvloeden van insecten die zich met nectar voeden. Het zijn niet de bacteriën zelf die een invloed hebben op de overleving, wel de veranderingen die ze in de nectar introduceren. De microben veranderen de zuurtegraad, het suikergehalte en andere aspecten van de nectar in het voordeel van insecten. Soms creëren ze omstandigheden die minder gunstig zijn voor een insect – een inzicht dat eventueel in de bestrijding van plagen voor de landbouw kan worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content