Organische molecule ontdekt in een piepjonge ster

Paraboolantennes van de ALMA-telescoop. © Reuters
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De ALMA-telescoop geeft meer inzicht in het ontstaan van sterren als de zon.

Ons zicht op het heelal hangt sterk af van de telescopen die we gebruiken. Een van de krachtigste is de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), die opgesteld staat op meer dan 5000 meter hoogte in de Atacamawoestijn in Chili. ALMA is een radiotelescoop die bestaat uit 66 schotels met een diameter tot 12 meter.

Een organische molecule in een piepjonge ster moet licht laten schijnen op het ontstaan van het leven

De laatste maanden heeft de ALMA heel wat resultaten opgeleverd. Zo melden astronomen op basis van ALMA-metingen dat een rotsblok aan de buitenkant van ons zonnestelsel groot genoeg is om een dwergplaneet te zijn: het blok heeft een diameter van 635 kilometer. Dat is wel kleiner dan de kleinste dwergplaneet in ons stelsel: Ceres met 945 kilometer.

Sterrenkundige Leen Decin van de KU Leuven publiceert in Astronomy & Astrophysics beelden, gemaakt met ALMA, van de niet zo veraf gelegen superster Betelgeuze uit het sterrenbeeld Orion. De ster is 1400 keer groter dan onze zon, maar ze is wel stervende.

Ook dankzij ALMA hebben wetenschappers een organische molecule (methylisocyanaat) ontdekt in een ster die pas tot leven is gekomen. De stof wordt beschouwd als een ‘prebioticum’: een chemische bouwstof voor het eerste leven. De ontdekking zou licht laten schijnen op hoe het leven in ons zonnestelsel ontstond.

In Nature Astronomy wordt de ‘geboortekreet’ van een massieve babyster gepresenteerd. Sterren ontstaan uit gas en stof. Als het stof samengebald wordt tot een ster, wordt er gas weggeslingerd, waardoor de ster trager om haar as gaat draaien dan ze volgens haar gewicht zou moeten doen. Ook dat proces werd mooi door ALMA in beeld gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content