Steeds meer donororganen van drugsdoden in de VS

© BelgaImage
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Het aantal drugsdoden in de VS stijgt zienderogen. Hiermee ook het aandeel van donororganen van drugsdoden.

De basisstelling in het onderzoekswerk van toxicologe Annelies Cannaert van de UGent is een quote van een van de pinguïns uit de animatiefilm Pinguins in Madagascar: ‘Looks zijn niet belangrijk, het is wat je doet dat telt.’ Zij paste dat principe toe op de detectie van designerdrugs: chemische varianten van klassieke (en dikwijls illegale) drugs die zo zijn geconcipieerd dat ze niet langer door de klassieke tests kunnen worden opgepikt.

Cannaert en haar collega’s werkten detectiemethodes uit die niet langer gebaseerd zijn op het herkennen van de structuur van de drugs (de looks), maar op hun activiteit. Zo kun je de aanwezigheid van drugs in een bloed- of urinestaal opsporen zonder dat je weet om welk product het gaat. De test steunt op het detecteren van de activiteit van celreceptoren die de drugs nodig hebben om hun verslavende werk te doen.

In de Verenigde Staten is het aantal drugsdoden tussen 1999 en 2016 verdrievoudigd. Dat trieste feit heeft een boost gegeven aan de sector van de orgaantransplantaties: het aandeel van donororganen van drugsdoden is tussen 2000 en 2016 gestegen van 1 naar bijna 14 procent. Volgens The New England Journal of Medicine zijn er geen nadelen verbonden aan het ontvangen van een orgaan uit het lichaam van een drugsverslaafde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content