Wat uw handdruk over u zegt

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Hoe krachtiger iemands handdruk, hoe beter zijn of haar hersenen functioneren.

Kinesitherapeut Davy Vancampfort van de KU Leuven en zijn collega’s hebben bij bijna een half miljoen mensen ouder dan veertig jaar een verband gezocht tussen de sterkte van hun handdruk en hun mentale gezondheid. Hun resultaten zijn verschenen in JAMA Psychiatry en Schizophrenia Bulletin.

Het was al duidelijk dat er een verband is tussen de mate van iemands fysieke activiteit en de hoeveelheid witte hersenstof – die verbindingen tussen diverse zones van de hersenen verzorgt. De nieuwe studies sluiten daarbij aan: hoe krachtiger iemands handdruk, hoe beter hij of zij scoorde op vijf tests die peilden naar mentale alertheid. Dat gold zowel voor leden van de gewone populatie als voor patiënten met een depressie. Vooral het werkgeheugen en de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt bleken gecorreleerd te zijn met de sterkte van de handdruk.

De resultaten openen enkele mogelijkheden. Zo kan de kracht van de handdruk een maat zijn voor het functioneren van de hersenen. De vraag rijst ook of iemands fysieke mogelijkheden verbeteren zich in betere hersenfuncties kan vertalen.

Critici zullen zeggen dat alvast de stevige handdruk van de Amerikaanse president Donald Trump niet correleert met een groot verstand. Maar dat is geen statistisch gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content