Wij dromen meer dan we denken

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Van onze urenlange dromen herinneren we ons ’s morgens maar enkele minuten.

Wij dromen veel meer dan we denken, en niet alleen tijdens de zogenaamde REM-slaap. Eigenlijk dromen we urenlang, maar daarvan herinneren we ons meestal niet meer dan enkele minuten. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten in Nature Neuroscience zijn verschenen. Sommige zones van de hersenen zouden tijdens onze slaap doorgaans actiever zijn dan andere. Mensen dromen tijdens 91 procent van de lichtere REM-slaap, maar ook tijdens 71 procent van de diepere slaap.

Een groep hersencellen in de amygdala zorgt ervoor dat we slecht slapen als we onrustig zijn

Ben je ongerust, gestresseerd of te opgewonden, dan val je net moeilijk in slaap. Chronisch sterke emoties kunnen zelfs leiden tot verregaande slapeloosheid. Wetenschappers hadden niet echt zicht op het mechanisme dat daarbij speelt, maar daar komt verandering in: een studie in The Journal of Neuroscience beschrijft een groep hersencellen die een sleutelrol speelt in het verbinden van onze emoties met onze slaap.

De cellen bevinden zich in een specifiek deel van de amygdala: de zone in de hersenen die instaat voor emotionele reacties als je angstig of gestresseerd bent. Van de amygdala vertrekken speciale zenuwlijnen naar diverse zones in de hersenen die hormonale en andere reacties uitlokken op emotionele prikkels.

De cellen verhinderen niet alleen dat je goed slaapt als je emotioneel opgewonden bent. Ze kunnen je ook plots heel alert maken als er in je slaap iets gebeurt waardoor je ontwaakt. Natuurlijk hopen wetenschappers dat verder onderzoek van de cellengroep kan leiden tot geneesmiddelen tegen slapeloosheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content