Zachte robots kunnen zichzelf ‘genezen’

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

‘Zachtaardige’ robots, ingezet in de voedingsindustrie en de chirurgie, zijn kwetsbaar voor beschadiging, maar kunnen zichzelf ook ‘genezen’.

Robotingenieurs proberen in hun constructies een grotere flexibiliteit in te bouwen dan voor klassieke machines de regel is. De ultieme bedoeling is natuurlijk dat robots een flexibiliteit krijgen die de onze benadert.

Ingenieur Marco Dorigo van de Université libre de Bruxelles en zijn collega’s beschrijven in Nature Communications een systeem van mobiele robots die zichzelf kunnen bijsturen in functie van de omstandigheden. Ze kunnen hun vorm aanpassen aan de taak die ze moeten uitvoeren. Dat doen ze door onderdelen te herschikken, bij te voegen of af te stoten. Ze kunnen zichzelf zelfs ‘genezen’ door slecht functionerende onderdelen te vervangen.

Het unieke van de studie is dat de makers erin geslaagd zijn het zenuwnetwerk van de robots mee te nemen in hun verhaal van flexibele aanpassing. In functie van hoe de blokken van het ding worden geschikt, kunnen ook de sturingsmechanismen bijgestuurd worden. Voorlopig werkt dat voor een systeem met tien aparte blokken, maar het zou gemakkelijk naar grotere eenheden op te schalen zijn.

Robotexpert Bram Vanderborcht van de Vrije Universiteit Brussel en zijn collega’s publiceren in Science Robotics resultaten van hun onderzoek naar robotweefsel dat zichzelf herstelt. De robots worden gemaakt van zachte materialen, zoals onze weefsels. Daardoor garanderen ze een ook voor mensen veilige werkomgeving. Ze worden ingezet in de voedingsindustrie en de chirurgie.

De zachtheid maakt ze wel gevoelig voor beschadiging. Door de robots te maken van rubberachtige polymeren met een ingebouwde helende capaciteit, kunnen ze zichzelf na beschadiging weer oplappen. Ze hebben er alleen een beetje warmte voor nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content