Zelfde hersenactiviteit bij muziek maken als bij vervaardigen van werktuigen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Onze voorouders konden 1,75 miljoen jaar geleden nog niet aan elkaar uitleggen hoe je werktuigen maakt. Ze toonden het elkaar. Daarbij zouden netwerken in de hersenen aan de slag gaan die, zo blijkt, ook actief zijn bij het maken van muziek.

Geoloog Patrick Degryse van de KU Leuven en zijn collega’s beschrijven in Acta Crystallographica A een nieuwe methode om voorhistorische vondsten, zoals werktuigen, te onderzoeken zonder ze te beschadigen. Daarbij worden x-stralen gebruikt in een deeltjesversneller. De stalen moeten zelfs niet op de behandeling voorbereid worden. De volgende stap is het sterk verkleinen van de deeltjesversneller zelf, zodat die naar de stalen kan worden gebracht in plaats van omgekeerd. De methode kan ook dienen om structurele defecten in moderne constructies te detecteren, zoals metaalmoeheid.

Een studie in Nature Human Behaviour suggereert dat een revolutie in het maken van prehistorische werktuigen, zo’n 1,75 miljoen jaar geleden, mogelijk gekoppeld was aan de ontwikkeling van netwerken in de hersenen die vandaag actief zijn als iemand muziek maakt. In de neuroarcheologie onderzoeken wetenschappers de hersenactiviteit van mensen terwijl ze oude werktuigen maken. Als de proefpersonen daarbij alleen een video zien waarin getoond wordt wat ze moeten doen, gaan er netwerken in hun hersenen aan de slag die ook actief zijn als ze piano spelen. Het is onwaarschijnlijk dat onze voorouders 1,75 miljoen jaar geleden al zo taalvaardig waren dat ze aan elkaar konden uitleggen wat er moest gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content