Het gaat om een concept car, de E-Car zit nog in de ontwikkelingsfase. Bedoeling is dat de productie nog dit jaar wordt opgestart en dat de eerste voertuigen ten vroegste begin volgend jaar leverbaar zijn.

Ontwikkeld en gebouwd in België

E-Car is een volledig Belgisch project, dat bestaat uit verschillende partners. Bezieler en project manager is Xavier Van der Stappen. Hij is onder andere bekend van de reis van Kopenhagen naar Kaapstad (18.000 kilometer) die hij in 2010 ondernam met een hightechprototype van een elektrisch voertuig met zonnepanelen. B&C Design , een bedrijf uit Vilvoorde, neemt de carrosserie van de voertuigen voor zijn rekening.

© Belga Image

3 wielen, 300 km autonomie

De E-Car is grotendeels met gerecycleerde materialen gebouwd en moet uiteindelijk in zes modellen op een zelfde basischassis leverbaar worden. Het is de 333 (Urban) die vanaf vrijdag door het grote publiek te bewonderen is op de Dream Cars-expositie in paleis 11 van het autosalon.

'Het cijfer 333 staat voor 3 zetels, 300 km autonomie en 3 wielen,' verklaart John De Weert van B&C Design. Vooral dat laatste is opmerkelijk. 'Alle modellen zullen slechts drie wielen hebben, dat is simpelweg ecologischer,' luidt de uitleg. 'Dankzij de achterwielaandrijving, die overigens een maximumsnelheid van 130 km/u mogelijk maakt, is er geen verlies van energie. We voorzien ook modellen met vier zitplaatsen'.

Opladen aan een conventioneel stopcontact moet in drie uur tijd kunnen, net als 100 km rijden voor 1 euro, luidt het nog. Meer op ecar.be.

© Belga Image

Volledig personaliseerbaar

De ontwikkelaars maken zich sterk dat de auto voor een breed publiek bestemd is. De Weert: 'De E-Car wordt 100 procent personaliseerbaar en zal geschikt zijn voor zowel de stad als de autosnelweg. De prijs voor een basismodel blijft onder de 20.000 euro, maar er zullen ook luxeversies met onder andere navigatie en lederen zetels komen.'

Volgens B&C Design is er nu al veel belangstelling voor de wagen. Er wordt gemikt op een productie van 100 tot 150 wagens per jaar.

Xavier Van der Stappen © Belga Image

De Dream Cars-tentoonstelling, met onder andere Aston Martins, Ferrari's en Tesla's, is te bezichtigen van vrijdag 23 januari tot en met zondag 25 januari.