Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jan Jambon is kandidaat-premier

Bart De Wever tussen huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Jan Jambon © Belga Image

N-VA-voorzitter Bart De Wever trekt de Antwerpse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement en is kandidaat om minister-president te worden. Gewezen federaal vicepremier Jan Jambon zal de Antwerpse Kamerlijst trekken en wordt daarmee kandidaat-premier. Huidig minister-president Geert Bourgeois zal dan weer de Europese lijst trekken.

Dat is aangekondigd op een persconferentie in het Vlaams Parlement, waar De Wever werd geflankeerd door Bourgeois en Jambon.

PS afblokken

De Wever maakt er geen geheim van dat de keuze van de N-VA mee is ingegeven door de opstelling en de recente communicatie van de PS. De Franstalige socialisten kondigden vrijdag bij monde van voorzitter Elio Di Rupo een ‘reconquista’ aan. De Franstalige socialisten willen op alle niveaus opnieuw aan de macht komen.

Dat scenario wil N-VA absoluut vermijden. ‘De PS wil opnieuw de macht veroveren en alle sociaal-economische hervormingen terugdraaien. Ze willen de pensioenleeftijd opnieuw verlagen, meer uitgaven, een hoger overheidsbeslag en hogere schulden’, aldus De Wever.

Daarom moet N-VA volgens De Wever haar ‘sterkste opstelling’ naar voren schuiven. Die opstelling moet een dubbel doel dienen. Zo spreekt De Wever enerzijds van het verdedigen van ‘het bolwerk Vlaanderen’, terwijl zijn partij federaal de ambities op het vlak van socio-economische hervormingen, veiligheid en asiel en migratie wil aanscherpen.

Burgemeester en voorzitter

‘Als de kiezer het wil’ en De Wever minister-president wordt, stopt hij als Antwerps burgemeester en moet de partij na 15 jaar ook op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Het burgemeesterschap opgeven is geen gemakkelijke keuze, erkent hij. ‘Wat de mens De Wever wil, is hier in conflict gekomen met de keuze van partijvoorzitter De Wever. La Flandre passe avant les rêves de BDW‘, klonk het.

Reacties: ‘Wie gelooft De Wever nog?’

Kersvers Antwerps SP.A-schepen Jinnih Beels stelt in een reactie dat haar partij tijdens de onderhandelingen met N-VA en Open VLD voor een Antwerps bestuursakkoord aan Bart De Wever ‘steeds duidelijkheid gevraagd heeft: Antwerpen of Brussel’. Ze noemt het daarom ‘goed dat die duidelijkheid er na mei komt’, nu De Wever kandidaat minister-president is. Tot dan is het ‘wel nog een derde bal om in de lucht te houden’, stelt Beels vast.

SP.A-lijsttrekker in Antwerpen Jinnih Beels
SP.A-lijsttrekker in Antwerpen Jinnih Beels© Belga

Beels voegt er in haar reactie nog aan toe dat SP.A verwacht dat ‘de grote verbinding in de stad de komende maanden geëngageerd in de praktijk wordt omgezet’, los van de verkiezingscampagne die nu volop zal losbarsten.

Ontslagnemend minister van Werk en voormalig kandidaat-burgemeester van Antwerpen Kris Peeters (CD&V) heeft maandagnamiddag gezegd ‘geschrokken’ te zijn over de beslissing van Bart De Wever om op 26 mei de N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement te trekken in Antwerpen en zich kandidaat te stellen als minister-president van Vlaanderen. ‘Veel Antwerpenaren en ikzelf zullen de wenkbrauwen gefronst hebben,’ aldus Peeters.

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jan Jambon is kandidaat-premier
© Belga

‘Bart De Wever heeft steeds zeer affirmatief te kennen gegeven dat hij burgemeester van Antwerpen zou blijven. Spijtig genoeg kiest hij nu voor een nieuwe functie,’ aldus Peeters. ‘Mochten de Antwerpenaren dit geweten hebben bij de verkiezingen, weet ik niet of het resultaat hetzelfde geweest zou zijn. Maar weten zullen we het niet meer, want de verkiezingen liggen nu achter ons.’

Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien vindt dat De Wever onmiddellijk moet stoppen als burgemeester. ‘Als hij consequent is, neemt hij vandaag al ontslag als burgemeester’, zegt Van Besien. ‘Burgemeester van Antwerpen is geen plan B.’

Volgens Van Besien pleegt De Wever in ieder geval ‘woordbreuk eerste klas’ door niet langer zes jaar burgemeester te willen zijn. ‘Voor De Wever waren de Antwerpse verkiezingen blijkbaar maar om te lachen. Twee weken in de nieuwe termijn en hij wil zijn stad in de steek laten.

Ook Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zegt ‘zeer verrast’ te zijn. ‘Antwerpen is verraden en blijft verweesd achter’, vindt hij. ‘Eerst brengt De Wever de socialisten terug in het stadsbestuur en nu vertrekt hij virtueel als burgemeester nog voor het bestuursakkoord goed en wel gepresenteerd is aan de gemeenteraad.’

Dewinter noemt het ‘een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ dat De Wever er ook effectief in zal slagen om minister-president te worden na de verkiezingen. ‘Ik dacht nochtans dat het burgemeesterschap zijn voorkeur had en zijn prioriteit zou blijven’, stelt hij. ‘Hoe vaak kan je de kiezer eigenlijk bedotten op korte tijd? De socialisten terug in het bestuur, het confederalisme vijf jaar in de koelkast stoppen en nu zogezegd toch weer op tafel leggen, het minister-presidentschap,.. Wie gelooft De Wever nog?’

Kandidaat-premier

Dat Bourgeois niet voor een tweede termijn als Vlaams minister-president gaat, werd algemeen verwacht. De voorbije maanden werd echter vooral Jan Jambon genoemd om die plaats in te nemen.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken wordt de eerste uitgesproken kandidaat-premier van de N-VA. Hij moet federaal de eerste N-VA-stem zijn op het vlak van socio-economische hervormingen, asiel en migratie en veiligheid.

Jambon: ‘Als meneer Di Rupo een reconquista aankondigt, dan willen wij verdedigen wat wij opgebouwd hebben en dat werk ook verder zetten, zowel op socio-economisch vlak als op het vlak van veiligheid en asiel en migratie. Het werk is zeker niet af. Het laatste wat we nodig hebben, is dat de PS terugkeert’, aldus Jambon.

De Wever is ook duidelijk. Zijn partij zal enkel nog in een federale regering stappen ‘als die een beleid voert dat noodzakelijk is voor Vlaanderen’. ‘Wij willen harde garanties dat men vijf jaar volhardt in socio-economisch herstelbeleid, met de noodzakelijke hervormingen en sanering’, aldus De Wever.

Europese lijst

Bourgeois zal dus de Europese lijst voor N-VA trekken.

Bourgeois zelf blikt alvast tevreden terug op zijn periode als minister-president en steunt de opstelling die werd gekozen. ‘Ik ben heel graag minister-president geweest. Het is de allermooiste job die je als Vlaams-nationalist kan hebben. We hebben voor een heel sterke cast gekozen. Ik ben heel enthousiast over de keuzes van mijn partij’, aldus Bourgeois.

‘Ik zie dit als een mogelijkheid om wat ik gedaan heb als minister-president van Vlaanderen te gaan verzilveren en me te presenteren aan alle Vlaamse kiezers’, aldus Bourgeois. Volgens Bourgeois kiest zijn partij op Europees niveau voor de ‘derde weg’. ‘We zijn geen eurosceptici en ook geen eurofielen. We gaan voor een realistisch Europa’, klonk het.

Enter Dedecker?

Met de keuze voor Bourgeois als Europees lijsttrekker rijst de vraag of Jean-Marie Dedecker de N-VA-lijst in West-Vlaanderen zal trekken. Daarover is de voorbije dagen al heel wat gezegd en geschreven. Bourgeois zelf spreekt zich daar niet over uit.

Wellicht zal de N-VA-puzzel zich in de komende dagen verder aftekenen. Donderdag komt het nationale kiescollege van de partij samen om zich te buigen over de kieslijsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content