België draait nu op één kernreactor

Kerncentrale van Doel © iStock

België telt maar één werkende kerncentrale: Doel 3. Zoals aangekondigd heeft uitbater Engie Electrabel Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Dat blijkt uit de transparantiesite van moederbedrijf Engie.

Eerder maakte Engie Electrabel bekend dat het geplande onderhoud van Tihange 1 wordt vervroegd. Waar het onderhoud aanvankelijk gepland was van 20 oktober tot 29 november, zal het nu plaatsvinden van 13 oktober tot 17 november.

De overige vijf Belgische kernreactoren liggen stil wegens onderhoud en problemen.

Hierdoor wordt de periode waarin er maar één kernreactor draait – Doel 3 met een capaciteit van 1.006 megawatt – vervroegd en ingekort. Vanaf midden november zal Tihange 1 immers weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.

De overige vijf Belgische kernreactoren liggen stil wegens onderhoud en problemen. Engie verwacht dat Doel 1, Doel 2 en Doel 4 in de loop van december heropgestart zullen worden. Voor Tihange 3 wordt voorlopig 1 maart als heropstartdatum naar voren geschoven, Tihange 2 zal naar verwachting stilliggen tot 31 mei.

Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales bestaat het risico dat het licht in ons land her en der uitgaat dit najaar en deze winter. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten proberen de overheid en de energiesector extra megawatts te verzamelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content