Comedian Xander De Rycke: ‘Ik wil heilzamer zijn dan kattenfilmpjes’

Xander De Rycke © Jelle Vermeersch
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Stand-upcomedian Xander De Rycke geeft onze film- en televisiemakers ervan langs in de derde episode van zijn conference Houdt het voor bekeken.

De derde episode is er een met piemelfoto’s, zo blijkt uit de trailer. U suggereert dat fans u zulke foto’s sms’en.

Xander De Rycke: Er wordt een foto van een penis – niet de mijne en bedekt met een aubergine – getoond. Het is een van de beelden die op een scherm verschijnen terwijl ik in maatpak achter een katheder het voorbije film- en televisieseizoen becommentarieer.

De inspiratie voor de trailer haalde ik bij het gehypete Vier-programma Karen maakt een plaat. In amper zes maanden zorgde producent SBS ervoor dat zowat iedereen een hekel kreeg aan Karen Damen. Door haar in een grote pull in een lege Lotto Arena over haar concert te laten mijmeren, in het Antwaarps. In mijn trailer stel ik dat programma ter discussie.

Mijn show is lachtherapie bij de flaterende media.

U refereert daarin ook aan de zaak rond het grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

De Rycke: Ik zoom in op hoe knuddig dat nieuws ons bereikte: het filmpje dat De Pauw bij hem thuis opnam, het interview dat hij aan VTM Nieuws gaf. Hoe zal hij opnieuw aan de slag kunnen? Even goede vraag: waarom focusten de media nauwelijks op Guy Van Sande, die in de rechtbank van Veurne verklaarde dat hij een fotoshoot had met een naakte minderjarige en fantaseert over seks met zijn moeder? In Amerika zou dat wél veel aandacht krijgen.

‘This is not America’, zou David Bowie zingen.

De Rycke: Die zin is de rode draad in de show. Ik weeg af wat we kunnen leren van de Amerikanen. En wat niet. Wij maken topseries als Tabula Rasa of De Dag, waar de Amerikanen een puntje aan kunnen zuigen. Maar we snakken naar een show als Last Week Tonight with John Oliver of The Daily Show van Trevor Noah. Helaas hebben wij geen John Oliver. We hebben Gert Verhulst die in Gert Late Night amper interesse toont in zijn gasten, en Lieven Van Gils die alleen maar sympathiek is. Toen acteur Sam Louwyck dit voorjaar in Van Gils en Gasten verkondigde dat hij wegens meermaals betrapt op dronken rijden alle rijexamens opnieuw moet afleggen en dat een te zware straf vindt, gaf Van Gils geen weerwerk. En het was stand-upcomedian Alex Agnew die bij Van Gils de scherpe vragen stelde toen de Pano-reportage over Schild & Vrienden aan bod kwam.

Ik geef ook advies aan onze filmmakers. Ze tonen met verve de misère van marginalen, maar ze durven niet te dromen. Kijk naar de Amerikanen, die letterlijk fantastische films maken. Met dinosaurussen, bijvoorbeeld. Ik ben gek op die beesten.

Misschien moet u gewoon zelf een goede talkshow maken?

De Rycke: Volgend jaar maak ik Vanavond Live, een talkshow met telkens twee gasten. Karen Damen ontvangen, zou geweldig zijn. Of Jan Fabre. Hij mag vertellen over extreem theater en krijgt een van mijn medewerksters als sidekick. (grijnst)

Maar eerst komt Houdt het voor bekeken. Ik wil voor het publiek zijn wat interviews met de rare, opgewekte Jeff Goldblum (Ian Malcolm in Jurassic Park, nvdr ) voor mij zijn: heilzamer dan kattenfilmpjes. Zolang de media ons leven domineren, moeten we erover praten én ermee lachen. Ik wil dé stand-upcomedian worden die grappen maakt over de televisie- en filmmakers die hun en onze tijd verdoen. Mijn show is lachtherapie bij de flaterende media.

Houdt het voor bekeken gaat op 20 oktober 2018 in première in Minard te Gent en reist door Vlaanderen tot 9 december 2018.


Vanavond Live speelt vanaf 4 maart 2019 tot 15 april 2019 in Minard te Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content