Dreiging met aanslag in België ‘uit wraak voor moslimbroeders in Christchurch’

© Belga

De politie is op zoek naar een onbekende persoon die zaterdag gedreigd heeft met een aanslag in België. Hij verwees naar het drama in Christchurch, waar een extreemrechtse schutter 50 doden maakte in moskeeën, en zei dat hij handelde ‘uit wraak voor al zijn onschuldige moslimbroeders’. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag.

De dreigementen liepen zaterdag iets voor 14 uur binnen bij de veiligheidsdiensten. De afzender schreef in het Engels over een aanval met een automatisch wapen op een centraal station en er was een foto van Antwerpen-Centraal bijgevoegd. In het Arabisch stond er verder nog ‘Allahoe akbar’. De afzender voegde ook een screenshot toe van de Facebookpagina van de terrorist van Nieuw-Zeeland. ‘Morgen op hetzelfde moment’ zou zijn terreurdaad plaatsvinden.

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, onderzocht de dreigementen. ‘Er is een evaluatie gebeurd en daarop is beslist het dreigingsniveau voor de internationale stations, zoals Brussel-Centraal en Antwerpen-Centraal, op niveau drie te houden’, zegt Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. ‘Dat is het op één na hoogste niveau.’

Partner Content