Een op de vijf biogascentrales leverde in 2017 geen enkele dag stroom

Stockbeeld. © iStockphoto

Niet alleen draaien heel wat kerncentrales momenteel niet, ook heel wat biogascentrales liggen al een hele tijd stil. Dat meldt De Tijd.

Biomassa is naast zon, wind en waterkracht een methode om groene stroom te produceren. Maar van de 75 kleinschalige biogascentrales in Vlaanderen liggen er heel wat stil. In 2017 waren er zestien – meer dan een op de vijf – die geen enkele dag stroom hebben geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers die opgevraagd werden door Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne, de energiespecialist van CD&V.

Dat veel installaties stilliggen, komt door problemen met de vergunningen, technische problemen door gebrekkige installatie of slecht onderhoud. ‘Er is nood aan meer begeleiding en ondersteuning voor de uitbaters’, zegt Bothuyne.

De sector kreeg eerder dit jaar een duwtje in de rug door investeringssteun voor nieuwe installaties. Bestaande installaties kunnen nog rekenen op steun via certificaten. Bothuyne pleit echter voor een bijkomende eenmalige steun om stilgevallen installaties weer te activeren. ‘Dat kan nuttig zijn in tijden van stroomschaarste’, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content