F-16’s: SP.A brengt nóg een bezwarende mail naar buiten en eist ontslag van minister

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

SP.A-voorzitter John Crombez vraagt het ontslag van Vandeput, nu een nieuwe gelekte email duidelijk moet maken dat Vandeput wel degelijk op de hoogte was van studies naar de verlenging van de F-16’s.

Wist Steven Vandeput dat de Belgische F-16’s mogelijk langer inzetbaar zouden zijn, en heeft hij die informatie bewust verzwegen? Een nieuwe mail, waar SP.A de hand op kon leggen, doet vermoeden van wel – als de mail authentiek is. Begin april 2017 stuurde een kolonel een email naar minister Steven Vandeput en zijn kabinetschef Claude Van de Voorde – Van de Voorde was de hoofdbestemmeling, Vandeput werd in kopie toegevoegd. Die leest als volgt:

‘De verdere uitwerking van de studie voor de vervanging van de F16-Block 20 is in handen van Lt. Col. Decrop. Na zijn contacten met Lockheed komt hij tot de conclusies dat dit type vatbaar is voor levensduurverlenging met minimum 4.000 vlieguren.

Mocht de Minister zich langer blijven vasthouden aan de totale vervanging van de F-16, dan zijn verdere studies omtrent levendsduurverlenging overbodig. Ik wacht op instructie en in afwachting onthoud ik mij van commentaar.’

De Belgische F-16’s zijn weliswaar van het type Block 15, maar enkele jaren geleden kregen ze een grondige update, die de vliegtuigen optrekt naar het niveau van het jongere Block 20. De vliegtuigen waarvan sprake in de email zijn dus wel degelijk degene die gebruikt worden door het Belgisch leger, zegt SP.A

De mail werd verstuurd door een actieve, hooggeplaatste kolonel. Volgens onze bronnen moet het gaan om ofwel Peter Letten, ofwel Harold Van Pee. Letten is binnen het directoraat-generaal material resources verantwoordelijk voor de opvolging van de F-16’s, terwijl Van Pee het aankoopteam van het leger leidt.

In de onderwerpregel wordt duidelijk dat de email deel uitmaakt van een langere conversatie: ‘RE: UPGRADE F-16 – CONFIDENTIEEL’. Die ‘RE’ duidt erop dat de email een antwoord is op een vorige bericht.

Kwam mail toe?

Ook de confidentialiteit is belangrijk. Volgens SP.A zou een systeem ingebouwd zijn waardoor confidentiële emails na het verzenden niet daadwerkelijk verzonden worden, maar uitgeprint en dan ‘per drager’ bezorgd worden aan de minister. Dat zou ook verklaren waarom de minister beweerde dat hij een andere mail waarmee SP.A schermde, een e-mail van september 2017, niet in zijn inbox gevonden had. De mail zou immers op papier tot bij hem gebracht zijn.

De inhoud van die email uit september 2017 is echter niet op het kabinet geraakt, klinkt het stellig bij Laurence Mortier, woordvoerster van minister Vandeput. Niet per email, niet op papier. Ze noemt het ‘absurd’ dat een confidentiële email opgesteld zou worden, maar per definitie niet verzonden. ‘Als militairen iets confidentieels willen melden, gebeurt dat in een nota. Zo simpel is het.’

Bovendien staan in de email van september 2017 verscheidene elementen die niet stroken met wat er effectief gebeurd is, waardoor het kabinet ervan uitgaat dat de opsteller ervan een fantast moet zijn. Hetzelfde geldt volgens het kabinet voor de email die nu opduikt, uit april 2017. Mortier wijst erop dat er sprake is van de Block 20-toestellen: ‘Er is binnen Defensie en op ons kabinet altijd sprake van Block 15, omdat de vliegtuigen nu eenmaal van dat type zijn. Dit bewijst dat de mail ongeloofwaardig is.’

Het emailadres van Vandeput waarnaar de mail van april 2017 verstuurd werd, is overigens niet zijn persoonlijk adres maar het info-adres van Vandeput op zijn kabinet. Dat zou volgens SP.A-voorzitter John Crombez niet betekenen dat Vandeput de berichten niet onder ogen heeft gekregen: hij is in ieder geval ‘100 procent zeker’ dat de minister de inhoud ervan gekregen heeft, en wijst erop dat ook Van de Voorde aangeschreven werd. Crombez vraagt dan ook het ontslag van Vandeput, die in het parlement altijd volhield dat hij van geen studies voor de Belgische F-16’s afwist.

Ook Vuye kreeg bezwarende email

Er duikt nog een mail op. Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) bevestigt aan onze redactie dat hij recent een email in handen kreeg die rechtstreeks volgt op de nieuw opgedoken email van SP.A. Die email dateert van 11 april 2017, en bevestigt nog eens dat het Belgische type F-16’s volgens de bewuste kolonel in aanmerking zou komen voor een verlenging met 4.000 vlieguren. Bestemmelingen zijn opnieuw Van de Voorde en Vandeput, al is Van de Voorde dit keer degene die in kopie staat.

Vuye wil morgen minister Vandeput ondervragen, en hem gelegenheid geven zich te verdedigen. Hij hamert erop dat de minister eindelijk klaarheid moet scheppen en zich duidelijk moet uitspreken over de authenticiteit van de emails.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content