Filip Anthuenis (Open VLD) eist vertrekpremie van 348.000 euro op

Stefaan De Clerck (CD&V), Filip Anthuenis (Open VLD) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in het Koning Boudewijnstadion. © BELGA
Simon Demeulemeester

Hoewel hij vrijwillig ontslag nam uit het Vlaams Parlement, vraagt Filip Anthuenis (Open VLD) alsnog een uittredingsvergoeding van 348.000 euro. ‘Ik nam geen ontslag omdat ik een andere job wilde uitoefenen’, luidt zijn uitleg.

Hoewel hij vrijwillig ontslag nam uit het Vlaams Parlement, vraagt Filip Anthuenis (Open VLD) alsnog een uittredingsvergoeding. Die bedraagt 348.000 euro. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De liberaal verdedigt zijn keuze door te verwijzen naar zijn persoonlijke situatie. ‘Ik nam geen ontslag omdat ik een andere job wilde uitoefenen’, luidt zijn uitleg.

‘Ik word geen CEO of rector van een universiteit, in tegenstelling tot de andere bekende gevallen. Ik stopte om mezelf volledig op het burgemeesterschap te storten. Een belangrijke nuance.’ Anthuenis begrijpt dat de zaak ‘bijzonder gevoelig’ ligt.

‘De meeste Vlamingen zouden in mijn plaats hetzelfde doen’

‘Maar in mijn situatie zouden de meeste Vlamingen wellicht hetzelfde doen. Tenslotte heb ik ook een gezin, en met twee kinderen thuis is de rekening snel gemaakt.’ Volgende maandag staat de kwestie geagendeerd op het bureau van het Vlaams Parlement, maar Anthuenis verwacht weinig weerstand. ‘De Vlaamse administratie geeft me immers gelijk. Ik heb recht op die uittredingsvergoeding.’

Jaarinkomen van 80.000 euro

Als burgemeester van Lokeren, een gemeente met meer dan 40.000 inwoners, verdient Anthuenis jaarlijks iets meer dan 80.000 euro. Dat blijkt bijna even veel als zijn parlementaire vergoeding.

Stefaan De Clerck en Danny Pieters gingen Antheunis voor

Met zijn verwijzing naar ‘andere bekende gevallen’ die hun parlementair mandaat lieten vallen om CEO of rector te worden, wijst Anthuenis naar Stefaan De Clerck(CD&V) en Danny Pieters (N-VA). Ook zei eisten hun uittredingsvergoeding op, ook al namen ze vrijwillig ontslag om respectievelijk CEO van Belgacom en vicerector van de KULeuven te worden.

Zowel De Clerck als Pieters verdedigde die eis. De Clerck vergeleek de premier met een groepsverzekering, Pieters zei dat hij het systeem had proberen hervormen, maar op weerstand was gebotst. Beide heren zagen onder druk van de commotie uiteindelijk af van de riante vergoeding. (Herlees: ‘De grote tsjevenbocht van Stefaan De Clerck’) Die commotie zorgde er ook voor dat de Kamer en de Senaat de uittredingsvergoedingen schrapte.

Goede doelen

Voormalig partijgenoot van Anthuenis, Sven Gatz, zag af van zijn opzegvergoeding van 300.000 euro – ook pas na veel opschudding erover. Senator Marleen Temmerman (SP.A) dan weer heeft haar vertrekpremier van 84.381,5 euro, wel opgevraagd, maar integraal aan het opvangcentrum geschonken dat ze in Kenia heeft opgericht voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. Ook De Clerck wilde met zijn premie goede doelen steunen, net als overigens Rik Torfs (ex-CD&V).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content