Francken (N-VA): ‘Als criminelen werden vrijgelaten, zal dat maar eenmalig geweest zijn’

Theo Francken © Belga

Als de informatie klopt dat er vorige week ook mensen met een strafblad werden vrijgelaten uit de gesloten centra om plaats te maken voor opgepakte transmigranten, dan zal het bij een eenmalig feit blijven. Die instructie zal ik mijn administratie straks wel geven’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maandag in De Ochtend op Radio 1.

Afgelopen weekend zei SP.A-voorzitterJohn Crombez aan Knack dat zich er onder de personen die vrijgelaten werden ook mensen met criminele feiten op hun kerfstok bevonden. Maandagochtend om 8.30 uur vergadert staatssecretaris Francken met zijn administratie en zal hij horen of die informatie klopt.

Afgelopen weekend ontkende hij nog dat er onder vrijgelaten sans-papiers ook ex-gedetineerden zijn. ‘Dat was de informatie die ik toen had. Ik zal straks met mijn administratie samenzitten, maar ik neem aan dat (de berichtgeving) klopt’, zegt Francken. Hij wil onder meer weten of het gaat om personen uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië, die sowieso vrijgelaten hadden moeten worden omdat ze niet naar hun eigen land teruggestuurd kunnen worden, of anderen. Maar hoe dan ook, zegt Francken, ‘weet mijn administratie wel dat het een prioriteit is om criminelen uit te wijzen’.

Als er inderdaad zulke ‘criminelen’ zijn vrijgelaten, zal Francken zijn administratie de instructie geven dat dit niet meer mag gebeuren. Wat volgens hem ook een eenmalig feit was, is dat er in de gesloten centra plaats moest worden vrijgemaakt voor opgepakte transmigranten. ‘Dat is per definitie zo, want die mensen zitten daar nu niet meer.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content