Tijdens een andermaal woelige gemeenteraad hebben de Franstalige raadsleden in Linkebeek maandagavond collectief ontslag genomen om nieuwe verkiezingen uit te lokken. De aankondiging van het ontslag gebeurde na een stemming waarin de Franstalige meerderheid een motie stemde waarin het ontslag van Eric De Bruycker geëist werd.

De Bruycker maakt deel uit van de Vlaamse oppositiefractie Prolink en werd begin oktober tot burgemeester benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

De gemeenteraad in Linkebeek verliep vanavond weer erg woelig, meldt VTM NIEUWS.

Enkele activisten van het Taal Aktie Komitee (TAK) verstoorden de vergadering toen ze slogans tegen de voormalige burgemeester Damien Thiéry (MR) begonnen scanderen. Het kwam tot duwen en trekken wanneer de politie hen op afstand probeerde te houden.

De zaal van de gemeenteraad was veel te klein voor de talrijke aanwezigen. Zowel de pers als tientallen inwoners en activisten moesten de vergadering aan de inkomhal volgen. Nog eens tientallen anderen stonden buiten aan het gemeentehuis.

De politie heeft iedereen gefouilleerd en hun identiteitskaart gecontroleerd.

'Het meest democratische'

Thiéry lichtte na afloop van de gemeenteraad het ontslag als volgt toe. "Na het stemmen van de motie hebben wij De Bruycker gevraagd te doen wat hij de bevolking bij zijn aanstelling beloofd had, met name zijn functie als burgemeester neer te leggen als zou blijken dat er geen samenwerking met de Franstaligen mogelijk was. Omdat hij hierop niet wou ingaan, hebben alle 13 Franstalige raadsleden zelf ontslag genomen om de bevolking van Linkebeek via verkiezingen in staat te stellen hun mening kenbaar te maken. Dat is in de huidige situatie het meest democratische dat we kunnen doen".

Doordat enkel 13 van de 15 verkozenen ontslag nemen, zullen de verkiezingen enkel om deze 13 zetels draaien en dreigen de Franstaligen zetels te verliezen. "Dat gevaar zit erin", aldus Thiéry, "maar het effect zal marginaal zijn. Als de twee Vlaamse verkozenen echt democraten zijn, nemen zij ook ontslag om een nieuwe algemene verkiezing te kunnen houden. Ik zal alleszins rekening houden met het resultaat. Als de kiezer mij afstraft, zal ik daar de consequenties van dragen".

Volgens enkele Franstalige raadsleden kunnen de verkiezingen al midden december gehouden worden. Het schepencollege blijft tot zolang in functie.

'Geen samenwerking'

In een reactie wijst Rik Otten (Prolink) erop dat "deze Franstalige vertoning op geen enkele manier bijdraagt tot een oplossing noch een deblokkering van de situatie in Linkebeek". "Ook als hij opnieuw verkozen wordt zal Thiéry door de Vlaamse regering niet benoemd worden tot burgemeester. Met Prolink moeten we echter inderdaad vaststellen dat er geen enkele samenwerking mogelijk is met de Franstalige meerderheid en ik verwacht dat wij de komende dagen zullen beslissen dat Eric ontslag neemt als burgemeester. Hij blijft dan wel dienstdoend burgemeester tot er een opvolger aangewezen is".

Bourgeois: 'Duur en overbodig'

Volgens de VRT zal nu eerst geput worden uit opvolgers, en daarna, als die opvolgers uitgeput zijn, of ook ontslag nemen, moeten inderdaad nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Damien Thiéry is vele jaren waarnemend burgemeester geweest, maar werd niet benoemd omdat hij de taalwetgeving niet naleefde.

Vanuit Canada, waar hij op economische missie is, reageerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "Dit is een vertoning die geen enkele oplossing biedt." Bourgois brengt weinig begrip op voor het ontslag, waarbij de raadsleden "eerst ontslag nemen om vervolgens via dure en overbodige verkiezingen opnieuw kandidaat te zijn".

(Belga/VTM/SD/RR)