Juncker verzekert Michel: ‘Geen probleem met Belgische begroting’

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Charles Michel op de Europese top in Brussel op 17 oktober 2018. © AFP

De Belgische begroting voor 2019 stelt volgens Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geen probleem. Dat heeft hij gezegd na afloop van de Europese top. Wel kondigde hij aan dat de Commissie ‘enkele bijkomende vragen’ zal voorleggen aan de regering. Premier Charles Michel wimpelde eerder de berichtgeving over de Belgische begroting af als ‘fake news’.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft premier Charles Michel op de Europese top gezegd dat er geen probleem is met België. Zo heeft de eerste minister donderdag gereageerd op het nieuws dat België eerstdaags een kritische brief van de Europese Commissie over de begroting zou ontvangen.

Michel en Juncker vertoeven allebei op de Europese top die momenteel in Brussel plaatsvindt. ‘Hij (Juncker, nvdr) heeft mij letterlijk gezegd: “Zeg aan de Belgische pers dat er geen probleem met België is”‘, aldus Michel, die de berichtgeving over de Belgische begroting als ‘fake news’ afwimpelde.

‘Bijkomende vragen’

Later bevestigde Juncker zelf dat hij niet van plan is de begroting die België enkele dagen geleden indiende, af te wijzen. ‘De Belgische begroting stelt geen enorm probleem. Zelfs geen groot probleem. Zelfs geen probleem. We hebben alleen maar enkele bijkomende vragen voor de regering’, zei hij.

‘Iedereen die zich deze ochtend vanuit een haast onbegrijpelijke opwinding met België bezig heeft gehouden, ministers inbegrepen, windt zich op over zaken die geen opwinding verdienen’, zei Juncker grappend. ‘Je moet je opwinding altijd onder controle houden.’

Brief

De krant De Tijd had donderdagochtend gemeld dat de Commissie eerstdaags een brief naar België zal sturen omdat de ontwerpbegroting voor 2019 niet voldoet. Ons land zou net als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk tot het selecte clubje behoren dat zo’n reprimande krijgt. ‘Dit is een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over onze strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie’, nuanceerde Michel.

De premier erkent dat België nog budgettaire vooruitgang moet boeken, maar de regering heeft volgens hem al ‘veel inspanningen geleverd’ en ervoor gekozen om de belastingen te verlagen en de economie meer zuurstof te geven. ‘En dat werkt. Kijk naar ons resultaat wat jobcreatie en investeringen betreft’, betoogde Michel.

Volgens de Europese begrotingsregels moet België het structurele tekort jaarlijks met 0,6 procent verminderen, maar ons land doet een inspanning van slechts 0,2 procent. De regering, die begin deze week haar ontwerpbegroting voor volgend jaar indiende bij de Commissie, roept daarvoor een flexibiliteitsclausule in die lichte afwijkingen van het traject toestaat als er voldoende structurele hervormingen worden doorgevoerd. ‘Dat is conform met de klassieke mogelijkheden op Europees niveau’, stelt Michel. ‘Er is ruimte voor dialoog en dat is logisch, het is nodig om rekening te houden met alle omstandigheden, en om rekening te houden met het feit dat België een land is dat fundamentele structurele hervormingen heeft doorgevoerd.’

Extra besparingen vraagt de Commissie op dit moment niet, aldus de eerste minister.

Zorgenkind Italië

De Commissie beoordeelt momenteel de ontwerpbegrotingen van alle eurolanden. Tegen eind november velt ze haar eindoordeel, maar ze kan intussen consultaties opstarten met de betrokken regeringen. In het slechtste geval kan de Commissie tegen eind oktober een negatief advies geven. Dan wordt de betrokken lidstaat verplicht om binnen de drie weken een aangepast ontwerp in te leveren. Het is een scenario dat mogelijk Italië treft.

De regering van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging wil het nominaal tekort in 2019 laten stijgen tot 2,4 procent, terwijl eerder met de Commissie was afgesproken om dat tekort in te dijken tot 0,8 procent.

Elke vergelijking met Italië vindt premier Michel dan ook ‘absurd’.

De strakke Europese begrotingscontrole is een gevolg van de Griekse financiële crisis en de daaropvolgende eurocrisis. Donderdagmiddag tijdens de afsluitende lunch van de Europese top bespreken de regeringsleiders hoe ze de eurozone verder zouden kunnen versterken. Waarnemers vrezen dat de Italiaanse plannen, die ook de financiële markten verontrusten, een nog grotere rem zullen zetten op de slabakkende onderhandelingen over meer financiële solidariteit onder de eurolanden.

Partner Content