Koen Casteels en Divock Origi bij Wolfsburg: ‘Voor de Duitsers is België een WK-favoriet’

Koen Casteels. © Anja Weber
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Niet alle Rode Duivels voetballen in Engeland. Bij het Duitse Wolfsburg, een van de grootste clubs van de Bundesliga, maken Divock Origi en Koen Casteels het mooie weer. Maar of dat een selectie voor het WK in Rusland garandeert?

In Wolfsburg leven ze voor auto’s, al is dat een slogan van de concurrentie. Alles draait rond Volkswagen in het Motown van Duitsland. Dé trekpleister van Wolfsburg is Autostadt, een themapark rond de koning van de weg. Daarnaast doemen de schouwen van de Volkswagenfabriek op, met onmetelijke parkeerterreinen voor het personeel. We waren gewaarschuwd: mijd de stad wanneer de dagploeg vertrekt, want de files zijn dan niet te overzien. Iets verderop ligt de Volkswagen-Arena, thuisbasis van VfL Wolfsburg. Die Wölfe hebben het voor Belgen. Eric Gerets was er trainer, Peter Van der Heyden beleefde er zijn beste jaren, Kevin De Bruyne brak er door en de betreurde Junior Malanda kwam er om het leven voor hij zijn beste voetbal tonen kon. Bij de VfL-Frauen is Red Flame Tessa Wullaert de grote ster, bij de mannen zijn de Belgen nu met z’n drieën. Keeper Koen Casteels speelt al jaren bij Wolfsburg. Deze zomer kreeg hij het gezelschap van Landry Dimata en Divock Origi, overgekomen van respectievelijk KV Oostende en Liverpool. Origi moet zijn nieuwe club nog leren kennen. ‘Maar ik weet nu al dat dit een goeie keuze was’, vertelt de spits van nog altijd maar 22. ‘Ik kreeg het aanbod op 31 augustus, de dag van de interland tegen Gibraltar. Juist voor het sluiten van de transfermarkt, dus er was weinig tijd voor overleg. Ik heb Kevin De Bruyne en Koen aangesproken. Zij waren vol lof over Wolfsburg. Ik dacht: oké, we gaan ervoor.’

Hadden ze vanuit de club gevraagd: zorg dat Origi tekent?

Koen Casteels: Ik was gebrieft dat Wolfsburg interesse had en heb mijn deel gedaan om hem te overtuigen, ja. (lacht) Vooral omdat ik geloof dat Wolfsburg echt een goeie club is voor Divock. Jonge spelers krijgen hier kansen.

Ik ben 22, dat is geen leeftijd om op de bank te zitten

Divock Origi

Wat vond de bondscoach? ‘Wie naar het WK wil, moet spelen?’

Divock Origi: Toch niet. Roberto Martínez zei dat hij achter mijn keuze zou staan, of ik nu bij Liverpool bleef of niet. Voor beide opties viel iets te zeggen, vond hij. Ik heb zelf voor meer speelminuten gekozen.

Is het de bedoeling dat u na het seizoen terugkeert naar Liverpool?

Origi: Dat is het plan, ja. Voor zover je als voetballer een plan kunt maken.

Voelde uw vertrek daar aan als een falen?

Origi: Eerder als een stap die ik nodig had. Ik ben 22, dat is geen leeftijd om op de bank te zitten. Niet dat ik bij Wolfsburg gegarandeerd elke match speel, en dat is juist goed: ik moet ervoor werken. Concurrentie maakt je sterker.

Kennen jullie elkaar van bij Racing Genk? Jij hoort bij het oudere cohort van de wonderlichting van Genk, Koen. Divock is jonger. Het is een indrukwekkend lijstje: Yannick Carrasco, Dennis Praet, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Pieter Gerkens, Siebe Schrijvers, Leandro Trossard.

Origi: En Anthony Limbombe. In onze tijd zette Genk de toon bij de jeugd.

Casteels: Ik ken Divock van op het Sint-Jan Berchmanscollege, de topsportschool waar Genk mee samenwerkt. Bijna alle namen die je opsomde, zijn daar gepasseerd. Dat was het geheime wapen van de jeugdopleiding van Genk: je moest de school ernstig nemen, dus je ging zeker niet zweven. Maar tegelijkertijd kon je goed focussen op het voetbal.

Jullie hebben nooit in de Belgische competitie gespeeld. Jammer?

Casteels: We hebben er vorige week nog mee gelachen. Op de bus stond Anderlecht-Zulte Waregem op. ‘Kijk, jullie roots op tv’, zeiden de Duitsers. Ze waren heel verbaasd toen we vertelden dat we nog geen minuut in België hebben gespeeld. Een Duitser debuteert in eigen land om dan, als het heel goed loopt, naar het buitenland te vertrekken.

Origi: Geen idee of ik ooit nog in België voetbal. We zien wel.

U verliet Limburg op uw vijftiende. Transfers onder de zestien zijn verboden, waardoor u een jaar niet hebt mogen voetballen.

Origi: Ik had geweldig gespeeld bij de Genkse U15. Die high afsluiten, bij Lille arriveren en niet mogen voetballen: dat is alsof je van op het podium in de vergeetput valt. Ik heb het daar zwaar mee gehad. Gefrustreerd tot over mijn oren. Het was hard werken en geduld hebben: wat moest ik anders? Gelukkig verhuisde mijn vader mee naar Lille. Hij heeft me erdoor gesleurd.

Hoe is het voor jullie om naar de nationale ploeg te trekken? De kans op speelminuten is miniem. Romelu Lukaku en Thibaut Courtois zijn onaantastbaar.

Casteels: Ik focus me op mijn club, de nationale ploeg is een mooie plus die erbij komt. De trainingen zijn van zeer hoog niveau. Ik trek er altijd met veel goesting naartoe.

Divock Origi.
Divock Origi.© Anja Weber

Origi: Ik wil het de bondscoach zo moeilijk mogelijk maken. Lukaku heeft inderdaad een enorme status, maar krijg ik mijn kans, dan zal ik zeker scherp invallen. Misschien is positief blijven evengoed een belangrijk deel van de taak. Gaan de bankzitters zeuren, dan trekt dat de hele ploeg naar beneden.

De Rode Duivels haalden in de kwalificatiecampagne 28 op 30 en scoorden 43 goals, maar van euforie was geen sprake. Niet bij de spelers, maar ook niet bij pers of publiek. Eigenlijk viel er zelfs veel kritiek te horen.

Origi: Dat vind ik positief. Er is geen enkele reden om op onze lauweren te rusten. De mensen zien ons talent en besluiten: daar mag je topprestaties van verwachten. België heeft een degelijk niveau gehaald deze campagne, meer niet. We kunnen beter.

Op 1 december vindt in Rusland de loting voor het WK plaats. Welke landen loten we liever niet?

Casteels: België is reekshoofd en het zou fijn zijn als we daar een beetje van kunnen profiteren. Dus liever geen Spanje of Engeland, de kleppers uit pot 2. Uruguay lijkt me ook te mijden.

Origi: Mij maakt het niet zoveel uit. De Rode Duivels hoeven van niemand bang te zijn. Ploegen waar wij kansloos tegen zijn, bestaan niet.

Beschouwen de Duitsers België als een WK-favoriet?

Casteels: Absoluut. Dat hoor ik op de club, van journalisten, zelfs op straat. Wie zo veel talent heeft, is vanzelf favoriet voor de titel, vindt men in Duitsland. De feiten kun je niet ontkennen.

Wat kiezen jullie: op de bank zitten en de Rode Duivels halen de finale, of spelen en uitgeschakeld zijn in de eerste ronde?

Origi: De ploeg komt altijd eerst! Ja toch?

Casteels: De finale van het WK meemaken, zoiets vergeet je nooit, zelfs al beleef je het vanaf de zijlijn. Ik zou graag eerste keeper zijn bij de Rode Duivels, die ambitie moet ik hebben, maar geef mij toch maar die finale.

Radja Nainggolan is er weer bij. Weten jullie waarom hij bij de bondscoach uit de gratie viel?

Origi: Niet in detail. Daar moeten andere spelers zich ook niet mee bemoeien. De coach maakt de keuzes, en wij respecteren die. Ik was blij toen ik hoorde dat Radja opnieuw opgeroepen was. Het blijft een topper. De nationale ploeg kan hem goed gebruiken. Weet je welke Rode Duivel in Duitsland veel over de tongen gaat? Thorgan Hazard, die bij Mönchengladbach helemaal doorbreekt. Een voetbaldier met drie longen. Thorgan blijft maar gaan. Past perfect bij de Bundesliga.

Vier jaar geleden, voor het WK in Brazilië, belandde een van jullie in de hemel en de ander in de hel: Koen moest in laatste instantie afhaken met een blessure.

Casteels: Op 6 april 2014 brak ik mijn scheenbeen. Normaal sta je dan zes maanden aan de kant, maar ik heb toch de voorbereiding naar het wereldkampioenschap mee mogen maken. Ik hoopte nog naar Brazilië te kunnen, maar het bleek te veel gevraagd. Ik blijf de Rode Duivels dankbaar voor die glinstering van hoop in wat anders een heel moeilijke, deprimerende periode zou zijn geweest.

Welke normale mens gooit zijn hoofd voor een bal als een spits met een kanonschot vanaf twee meter aanlegt?

Koen Casteels

Divock Origi was op het vorige WK de verrassing in de selectie. De andere Rode Duivels moesten u googelen. Hebt u uw winnende doelpunt tegen Rusland vaak herbekeken?

Origi: Toch een paar keer. (lacht) Mama en papa zaten in de tribune, ik zag hen, en we dachten alle drie: het is al die opofferingen toch waard geweest. Een heel emotioneel moment. België stond toen op zijn kop, maar dat besefte ik later pas. Het dolfinarium van Brugge vernoemde een babydolfijntje naar mij, maar dat is jammer genoeg gestorven voor we terug waren uit Brazilië. Ik had het graag bezocht.

Wat voor coach is Roberto Martínez? De buitenwereld krijgt geen hoogte van hem. Nooit een onvertogen woord, nuanceren tot in het oneindige.

Origi: Met de spelers communiceert hij juist erg direct. Is Martínez ontevreden, dan zul je het wel horen. Ik vind hem een echte voetbalman, die op elk detail let en veel van de spelers eist. Op training geniet hij van iedere geslaagde actie. Zijn tactische besprekingen zijn ook erg interessant, wat niet vanzelfsprekend is.

Casteels: We oefenden op training al meerdere keren situaties in die in een match tot een doelpunt hebben geleid. Dat versterkt zijn autoriteit natuurlijk nog. Martínez is een winnaar. Ik herinner me de 3-3 op Rusland. Een oefenwedstrijd aan het eind van het seizoen, maar hij was woedend omdat we onze voorsprong lieten schieten.

Een boze Martínez: ik kan het me bijna niet voorstellen.

Casteels: Je zou schrikken. (lacht) En hij heeft honderd procent gelijk natuurlijk. Ook uit een vriendenmatch moet je het maximum halen.

Van de vijftig kandidaat-Rode Duivels die Martínez volgt, bekijkt hij elke seconde van elke wedstrijd. Mag ik dat geschift noemen?

Origi: Maar hij kan je wel wijzen op een detail dat niemand anders is opgevallen. Dan denk je: naar die man moet ik luisteren. Het zal voor Martínez geen straf zijn om vijftig matchen te bekijken. Een grotere voetbalfanaat bestaat er niet.

Kijken jullie na de werkuren nog veel voetbal? Er zijn twee visies: Romelu Lukaku kijkt zo veel hij kan, terwijl Timmy Simons het juist mijdt, want rust dient om te rusten.

Origi: Ik vind dat het bij mijn job hoort om veel voetbal te zien. Een Champions Leagueavond sla ik niet graag over. Je pikt altijd wel iets op. Het valt niet mee om in Wolfsburg een huis te vinden, dus ik leef nog op hotel. Het stoort me dat ik in mijn kamer geen voetbalzenders kan ontvangen. Ik mis dat.

Casteels: Een typisch voetballersprobleem: vind maar eens een huis voor één jaar. Eer je meubels aankomen, moet je misschien weer weg.

Op het internetplatform Football Leaks werden bizarre clausules uit voetbalcontracten opgelijst. Blijkbaar zijn spelers van Wolfsburg verplicht binnen een straal van 35 kilometer rond het stadion te wonen. Wordt dat nagemeten?

Casteels: Ik vind dat geen domme maatregel. Wie voor en na de training lang in de auto zit, recupereert niet. Voor een topsporter is zoiets meer dan een detail.

Wat maakt van Koen Casteels zo’n goeie keeper, Divock?

Origi: Hij is een typische Racing Genk-doelman: goeie reflexen en technisch volmaakt. Misschien volgt niet iedereen het Duitse voetbal van nabij, dus laat ik het maar eens duidelijk zeggen: Koen is bezig aan een bijzonder sterk seizoen. Zijn grootste kwaliteit is zijn rust. Op Koen kun je rekenen.

Koen Casteels.
Koen Casteels.© Anja Weber

Vroeger moest een doelman een beetje een gek zijn, tegenwoordig zijn het allemaal ijskonijnen.

Casteels: Ik verkoop geen show, want dat maakt een team onrustig. Een terugspeelbal trap ik nooit blind weg. Nee, rustig aannemen, het spel verdelen, niks aan de hand. Rust uitstralen maakt alle verschil. Toch blijft een keeper onvermijdelijk ‘een beetje een gek’. Welke normale mens gooit zijn hoofd voor een bal als een spits met een kanonschot vanaf twee meter aanlegt?

Bij Hoffenheim volgde u kickbokslessen om agressiever te worden. Ze vonden u té onderkoeld.

Casteels: Niet alleen daarom. De keeperstrainer beschouwde het als een leuke afwisseling. Kickboksen draait om snelle bewegingen, reflexen en kracht in armen en benen. Perfect voor een doelman.

Origi: Ik wou vroeger keeper worden, wist je dat? ‘Jij hebt te veel techniek om daar je tijd mee te verdoen’, zei mijn pa. (lacht) Mijn neef Arnold Origi is doelman bij Lillestrøm en de Keniaanse nationale ploeg. Het zit dus wel in de familie.

Wat maakt van Divock Origi zo’n goede spits?

Casteels: Hij heeft alles. Snel, sterk, technisch vermogen. Er zijn drie soorten spitsen, en op een of andere manier past Divock in alle drie de categorieën. Je kunt hem aanspelen in de lucht, je kunt hem diep sturen, maar hij kan ook een verdediging uittikken met korte passes. En Divock is nog altijd piepjong, ook al heeft hij al veel bewezen. Nog een paar details bijschaven en we praten over de absolute top.

Dit artikel verschijnt morgen 15/11 in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content