MR zet N-VA met de rug tegen de muur over migratieverdrag

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en premier Charles Michel © BelgaImage

David Clarinval, fractieleider van MR in de Kamer, laat er geen twijfel over bestaan: de partij van premier Michel gaat N-VA niet tegemoet treden in hun kritiek op het VN-verdrag.

‘De regering gaat het (migratie)pact ondertekenen.’ Dat heeft David Clarinval, de Kamerfractieleider van de MR, gezegd tijdens een interview op Bel RTL. ‘We weten dat de N-VA wroeging heeft, maar dat probleem zal ze intern moeten oplossen. Op ons niveau, zullen wij tekenen. België zal zich op dit vlak dapper tonen.’

Gevraagd of de onenigheid over het VN-migratiepact een regeringscrisis kan veroorzaken, antwoordde Clarinval dat de N-VA ‘een verantwoordelijke partij’ is en dat het haar slecht zal bekomen als ze de regering laat vallen over wat in feite ‘een regelgevend kader’ is.

De Franstalige liberalen zijn ‘duidelijk bereid tot het uiterste te gaan’, zegt Clarinval, ‘jusqu’au bout‘. ‘Als ik in eigen naam mag spreken, denk ik dat de N-VA voor zichzelf heeft uitgemaakt dat ze de druk moet opvoeren om haar rechterflank af te dekken. Dit is duidelijk een electorale strategie.’

Volgens De Standaard houdt ook premier Charles Michel zelf vast aan zijn belofte om het verdrag goed te keuren. Op het kabinet van de premier wordt op die berichten geen commentaar gegeven. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het in ieder geval ‘de taak van de regeringsleider om een oplossing te vinden.’ Er bestaat, aldus Francken, ‘veel verwarring’ over het VN-migratiepact en veel dingen die gezegd zijn, kloppen niet. De N-VA mag dan nog geïsoleerd staan binnen de regering, ‘maar niet in Europa’, merkte hij op.

De staatssecretaris benadrukte nog dat hij niet gekant is tegen samenwerking tussen staten inzake migratiebeleid. Hij verwees daarvoor naar de bilaterale akkoorden die hij getekend heeft met verschillende Afrikaanse landen om de repatriëring van mensen die illegaal in België verblijven te vergemakkelijken. In zijn ogen stelt het VN-pact problemen, onder meer omdat twee van de drie regio’s die migranten opvangen – de Verenigde Staten en Australië – de tekst niet steunen. De derde regio is Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content