N-VA’er Melikan Kucam aangehouden door onderzoeksrechter

Melikan Kucam © Belga Image

In het onderzoek naar mogelijke visafraude is het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) voor de onderzoeksrechter geleid en vervolgens aangehouden. Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing.

Dat meldt het Antwerpse parket.

Kucam was dinsdag opgepakt in een dossier rond mensensmokkel. Hij zou via tussenpersonen forse bedragen hebben ontvangen om mensen via humanitaire visa naar ons land te brengen.

Kucam was dinsdag opgepakt, enkele uren voor een reportage van het VRT-programma ‘Pano’ uitgezonden werd. Daarin kwamen getuigen aan het woord die hem ervan beschuldigden een netwerk te hebben opgezet waarbij 2000 tot 10.000 euro werd gevraagd aan mensen uit conflictgebieden zoals Syrië en Irak om via een humanitair visum naar België te geraken. Kucam zou daarbij gebruik hebben gemaakt van de belangrijke rol die hij heeft binnen de Assyrische gemeenschap in Mechelen en omgeving.

Volgens ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stonden er 207 mensen op de lijsten die Kucam aan zijn kabinet leverde voor een humanitair visum. Hij teerde daarbij op zijn vriendschap met een kabinetsmedewerker, ook uit het Mechelse, die zelf Assyrisch spreekt, klinkt het in de kranten van het Mediahuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content