Na niet-benoeming vier burgemeesters: ‘Waarom moet de N-VA dit spelletje zo nodig spelen?’

© BelgaImage

De beslissing van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten niet te benoemen wordt in Franstalig België op onbegrip onthaald. Jean-Luc Crucke (MR): ‘Die partij zwengelt het communautaire debat aan om het niet over klimaat, economie of begroting te moeten hebben.’

Alles keert terug in de Belgische politiek, vooral het communautaire. Afgelopen maandag verklaarde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dat ze de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem weigert te benoemen, omdat ze volgens haar de taalwetten hebben overtreden. Waals minister van Begroting, Energie en Luchthavens Jean-Luc Crucke (MR), een zelfverklaard regionalist die ervoor pleit om de Franstalige gemeenschap samen te smelten met het gewest, begrijpt niet ‘waarom de N-VA dit spelletje zo nodig moet spelen’.

Jean-Luc Crucke: Elke inwoner van die vier gemeenten is het gedoe beu. Met een beetje redelijkheid aan beide kanten is dit probleem onmiddellijk opgelost. Maar dat wil de N-VA niet. Die partij zwengelt het communautaire debat aan om het niet over klimaat, economie of begroting te moeten hebben.

In een ingewikkeld land als België verander je niets zonder een beetje goede wil.

Het communautaire lijkt terug van weggeweest. Ook in de discussie over de artsenquota staan Vlaamse en Franstalige politici weer lijnrecht tegenover elkaar.

Crucke: Dat is voor mij geen communautair probleem. Ik kan alleen vaststellen dat er in Wallonië te weinig huisartsen zijn. Waalse politici worden voortdurend geconfronteerd met mensen die er nauwelijks nog één vinden. Wat moeten we dan doen? Ik snap niet dat Vlaamse politici geen rekening houden met onze gevoeligheden.

Zijn de Franstalige partijen bereid om na de verkiezingen over het communautaire te praten?

Crucke: We moeten eerst zelf ons huiswerk doen. Ik ben ervan overtuigd dat we de bevoegdheden van de Franse Gemeenschap naar het Waalse Gewest moeten overhevelen. De enige mogelijke toekomst voor België is er een met vier sterke gewesten. Ik zie, wat dat betreft, overal bondgenoten: bij het CDH, bij de PS, zelfs bij Ecolo. Maar ik denk niet dat er vandaag een meerderheid voor te vinden is. Wij leven niet in een land van revolutie.

Zal het voor u een breekpunt zijn bij de onderhandelingen na de verkiezingen van 26 mei?

Crucke: Nee, het is een doelstelling. Met breekpunten bereik je niets.

Bent u bereid om met de N-VA over confederalisme te praten?

Crucke: Het confederalisme van de N-VA interesseert me totáál niet. Jan Jambon heeft zelf gezegd dat het dient om het land kapot te maken. Waarom zou ik daar dan aan meewerken?

Ik merk overigens dat de anderen Vlaamse partijen een andere toon aanslaan. Daar ben ik blij om. In een ingewikkeld land als België verander je niets zonder een beetje goede wil.

Dit artikel verschijnt woensdag 13 februari in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content