Namen opgeschrikt door reeks incidenten tijdens verkiezingscampagne

Beklad MR-kantoor in Namen. © BelgaImage
Han Renard

In de Waalse hoofdstad Namen riep burgemeester Maxime Prévot (CDH) vorig weekend op tot een beschaafde verkiezingscampagne. Opiniemaker Michel Henrion ziet twee redenen voor het venijn.

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen verloopt in Wallonië tot dusver erg rustig, behalve dan in Namen, dat de voorbije weken door een reeks incidenten werd opgeschrikt. De gevel van het fraaie, net gerenoveerde pand van de MR werd er beklad met boodschappen als ‘N-VA fachos’ en ‘MR collabo’. De gewezen PS-burgemeester van Namen, Jean-Louis Close, werd na een theatervoorstelling verbaal en fysiek aangevallen, waarbij zijn bril eraan moest geloven. De zittende burgemeester, de populaire Maxime Prévot (CDH), die zichzelf na de gemeenteraadsverkiezingen bijna zeker opvolgt, kreeg dan weer ‘van kop tot teen’ cocktailsaus over zich heen gekieperd toen hij met vrouw en kinderen een rommelmarkt bezocht. Voer voor grappenmakers op sociale media, dat wel, maar de burgemeester zelf was danig aangeslagen door het voorval. En dan was er nog een akkefietje met een intussen geschrapte Défi-kandidate die Eliane Tillieux, de lijsttrekster voor de PS in Namen, op Facebook een mongool had genoemd.

De gevel van het fraaie MR-kantoor in Namen werd beklad met ‘N-VA fachos’ en ‘MR collabo’.

Deze incidenten vertonen niet meteen een patroon, maar nogal wat Franstalige journalisten gewagen toch van een vuile campagne in Namen, die ze deels toeschrijven aan het wijdverbreide antipolitieke sentiment onder de Walen. Tijdens een toespraak op de Waalse feesten vorig weekend riep burgemeester Prévot op tot kalmte en een beschaafde campagne, zonder verbaal of fysiek geweld.

Michel Henrion, invloedrijk opiniemaker in Franstalig België, is vooral verbaasd dat de incidenten zich voordoen in het burgerlijke Namen en niet in woelige arbeiderssteden zoals Luik, La Louvière of Charleroi. Maar voor het overige wil hij er ook niet te veel ophef over maken. ‘Natuurlijk is de afkeer van de politiek bij de Walen groot, zoals in heel Europa op dit moment. En op sociale media gaat het er brutaal aan toe. Maar wat in Namen is gebeurd, blijven wat mij betreft anekdotes, in een voor het overige vreedzame verkiezingscampagne’, zegt hij.

Wel vlijmscherp, net als in Vlaanderen, is de toon tussen sommige politieke tegenstanders onderling, meent Henrion. ‘Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Er is het verraad van CDH-voorzitter Benoît Lutgen, waardoor hij bij de PS, maar ook bij Défi en Ecolo zwaar onder vuur ligt. En er is het gevoel van heel wat Walen dat ze door de N-VA van Bart De Wever en Theo Francken onder de duim worden gehouden, omdat de MR in de federale regering slechts een Waal op de vier vertegenwoordigt. Daar spelen politici zoals PS-voorzitter Elio Di Rupo op dit moment sterk op in. Di Rupo zei zondag op RTL dat de N-VA als partijstrategie flirt met extreemrechts. Dat is nogal een boodschap om de Walen in volle campagne mee te geven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content