Peeters onderzoekt krantendeal Bpost

© Belga

Eind 2020 loopt het contract af tussen de overheid en Bpost over de bedeling van kranten en tijdschriften. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil nu al het debat openen over dat omstreden contract van zo’n 170 miljoen euro per jaar, schrijft De Tijd woensdag.

Die subsidies liggen onder vuur. In eerste instantie van de dagbladhandelaars, omdat het contract een negatieve impact heeft op de verkoop van dagbladen in de krantenwinkels. Om die reden stapte de Vlaams Federatie van Persverkopers naar het Europees Hof van Justitie. Maar ook digitale nieuwssites klagen al jaren over de subsidiëring van de krantensector.

Omdat Peeters oren heeft naar de opmerkingen van de dagbladhandelaars en de digitale media, wil hij het debat openen. Hij wil dat nu al doen omdat eind 2020 het contract met Bpost afloopt. ‘Je moet dat zo vroeg doen, want als we een andere optie kiezen, moet die voorbereid worden’, zegt de woordvoerster van Peeters. ‘Stel dat het contract niet langer naar Bpost gaat, dan moet een privépartner zich kunnen voorbereiden op die nieuwe taak.’

NSZ en Unizo tevreden

De dagbladhandelaars verzetten zich al langer tegen dat contract ter waarde van zo’n 170 miljoen euro, omdat de deal volgens hen een negatieve impact heeft op de verkoop van dagbladen in de krantenwinkels.

‘Op tien jaar tijd is het aantal krantenwinkels met een kwart gedaald. Zij kunnen dus zeker een duwtje in de rug gebruiken’, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Dat minister Peeters nu overweegt om in de aanloop van de nieuwe aanbesteding van het contract ‘de blik te verruimen en ook de dagbladhandels mee in rekening te nemen’, vindt ze dan ook een goede zaak.

Ook Luc Ardies van zelfstandigenorganisatie Unizo verwelkomt het voorstel. Hij ziet twee mogelijkheden. ‘Ofwel schaft de regering die overheidssubsidie af voor iedereen, ofwel zorgt zij ervoor dat iedereen die kranten verdeelt daarvan kan genieten’, zegt hij. Dat dit de overheidssubsidie de hoogte in jaagt en daarom duurder uitvalt, hoeft volgens Ardies helemaal niet het geval te zijn. ‘Dat men gewoon die 170 miljoen euro houdt zoals ze is, maar dat men ervoor zorgt dat men die krantenwinkels en andere verkopers vanuit de overheid niet gaat discrimineren’, klinkt het.

Volgens de analyse van het NSZ op basis van gegevens van de FOD Economie waren er eind 2008 nog 4.219 krantenwinkels actief in ons land, tien jaar later was dat aantal verminderd tot 3.095. In 2016 waren er nog 3.248 krantenwinkels; in 2017 3.095, schrijft de organisatie woensdag in haar mededeling.

Partner Content